Beslenme

0-12 Ay Arası Bebekler için Beslenme Önerileri

0-12 Ay Arası Bebekler için Beslenme Önerileri hakkında her şeyi sizlere bu yazımızda aktaracağız. Bebekler Dünya’ya geldikleri andan itibaren ebeveynleri tarafından sağlıklı beslenmeleri, bebeğin gelişimleri açısından çok önemlidir. Yapılan birçok bilimsel araştırma; bebeklik döneminde sağlıklı beslenen bebeklerin, yetişkinlik çağına geldiklerinde daha sağlıklı olduğunu gösteriyor. Bizde bu makalemizde 0-12 ay arası bebekler için beslenme önerileri vereceğiz.

0-6 ay arası bebekler için beslenme önerileri

0-12 Ay Arası Bebekler için Beslenme Önerileri ilk sırasında bebeğe karşı ilk 6 ay ideal beslenme sadece anne sütü ile yapılmalıdır. Bu aylarda anne sütü haricinde bebeklere bir şey verilmemelidir. Ancak; anne sütünüz yoksa veya yetersizse; doktorunuza danışarak bebeğiniz için en uygun olan mama ile onun ihtiyacını karşılamasınız. Özellikle 0-12 Ay Arası Bebekler için Beslenme Önerileri şu anlamda dikkate alınmalıdır: Bebeğinizin sindirim sisteminin florasına uygunluk sağlaması açısından, kullanmaya başladığınız mamayı düzenli olarak kullanmalısınız.

İşte 0-6 ay arası bebekler için beslenme önerileri:

  1. Yeni doğan bebekler, hayatlarının ilk altı ayında yalnızca anne sütü ya da formül mama ile beslenmelidir. Anne sütü, bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri içerir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  2. Yeni doğan bebekler, günün her saatinde beslenmeye ihtiyaç duyabilirler. Bebeklerinizi herhangi bir zaman besleyin ve onların ihtiyaç duydukları kadar besleyin. Genellikle bebekler 2-3 saatte bir beslenme ihtiyacı hissederler.
  3. Bebeğinizin biberon veya emzik tercihini dikkate alın. Bazı bebekler, biberonu emziğe tercih ederken bazıları da tam tersi olabilir. Bebeğinizin tercihini deneyerek belirleyebilirsiniz.
  4. Bebekler, D vitamini eksikliğine karşı risk altındadırlar. Bu nedenle, doktorunuzun önerisi üzerine bebeğinize D vitamini takviyesi vermeniz gerekebilir.
  5. Bebeklerin ilk dişleri genellikle 6 aydan sonra çıkar. Diş çıkarma sürecinde bebeğinizin ağzındaki hassasiyet nedeniyle sıcak ve soğuk yiyeceklerden kaçının. Bebeğinizi beslerken onu destekleyin. Bebeğin başını ve vücudunu tutarak beslenmesine yardımcı olun.

6-12 ay arası bebekler için beslenme önerileri

Bu aylarda anne sütüne veya mamaya devam ederken, aynı zamanda ek gıdalara da adım adım başlamalısınız. Bebeğinize ek gıda yeme alışkanlığını en kolay ve en eğlenceli şekilde bu dönemde kazandırabilirsiniz.

Bebeğinizin ihtiyacı olan vitaminler, mineraller, enzimler, antioksidanlar ve diyet lifleri için taze meyveler önemli bir kaynaktır. Taze mevsim meyvelerini önce püre halinde, sonra da dilim dilim bebeğinize yedirmelisiniz. Ek gıdalara başlarken dört farklı besin türü ile başlamalısınız.

  • Meyve olarak (elma ya da şeftali)
  • Sebze olarak (kabak, havuç veya patates)
  • Yoğurt
  • Muhallebi

Verdiğimiz bu besinleri çorba veya püre haline getirerek, günde birer tatlı kaşığı olarak bebeğinize yedirmelisiniz. Her gün belirli bir ölçüde bu oranı arttırarak, bir hafta içerisinde bir çay bardağı tüketir duruma gelinmelidir. Bebeğinize bu besinleri yedirirken bazı şeylere dikkat etmeniz gerekmektedir. Hazırladığınız ek gıdaların kıvamı pütürlü olmalıdır. Bu uygulamanın amacı ise; bebeğinize çiğneme hareketini öğretmesidir. Ek gıdalarla ile birlikte bebeğinize bol bol su vermelisiniz.

0-12 Ay Arası Bebekler için Beslenme Önerileri
0-12 Ay Arası Bebekler için Beslenme Önerileri

Bebeğinizde sivilce var ise sebebini ve tedavisini merak ediyorsanız bu yazımızı okuyabilirsiniz: Yenidoğan sivilcesi neden olur?

7. Ay bebek beslenmesi

7’nci aydan itibaren sabah kahvaltısına başlamalısınız. Bebeğinize sabah kahvaltısında sıvı içecek olarak; sağıyorsanız anne sütü, sağmıyorsanız devam maması vermelisiniz. Kahvaltının içeriğinde mutlaka; yumurta, pastörize peynir, pekmez, ceviz ve ekmek olmalıdır. Bunlardan her gün küçük miktarlarda yedirerek, zamanla miktarını arttırmalısınız.

8. Ay bebek beslenmesi

8’nci ayda bebeğiniz, bu besinlerin hepsini yiyebiliyor duruma gelmelidir. 8’nci aydan itibaren çorbalarına et, balık ve tavuk katabilirsiniz.

9. Ay bebek beslenmesi

9’uncu aydan itibaren etli ve kıymalı yemekleri ezerek ya da yumuşatarak bebeğinize yedirmelisiniz. Bu şekilde 6-9 ay arasında her 3 günde bir, bebeğinize yeni yiyecekler vererek onu alıştırmalısınız. 9 ‘uncu ayda bütün yiyecekleri pütürlü halde yiyebilmesini sağlamalısınız.

9-12 Ay bebek beslenmesi

9-12 ay arasındaki süreçte yiyecekleri bebeğinize verirken pütür miktarını daha da arttırmalısınız. Bu şekilde yemeklerin kıvamını normal hale bir adım daha yaklaştırırsınız. 12 ayın sonunda bir yaşındaki çocuğunuz, sizinle aynı sofrada sağlıklı pişmiş her yemeği yiyebilir duruma gelmelidir.

Bebeklere cennet hurması da 9-12. aylar arası vermek uygundur. O makalemize de Cennet Hurması Bebeklere Ne Zaman Verilir? başlığına tıklayarak gidebilirsiniz. 0-12 Ay Arası Bebekler için Beslenme Önerileri arasında diğer bebek beslenme kategorimize göz atabilirsiniz.

Bebeğinizi beslerken bazı uyarılara da dikkat etmelisiniz. Bu uyarılara dikkat etmediğiniz takdirde, yanlış beslenmeden dolayı bebeğinizin uyku düzeninin bozulabileceğini unutmayın.

  • Bebeğinizi gün içerisinde ortalama 3 saat arayla beslemelisiniz. Bebeğinizi 3 saatten daha sık arayla beslemek veya çok uzun aralar vermek bebeğiniz de sindirim sistemi problemlerine yol açmaktadır.
  • Bebeğiniz bütün gün bir şey yemez ve aç kalırsa; anne sütüne veya mamaya çok düşkün olur. Bu yüzden bebeğinizin düzenli olarak beslenmesi gerekir.
  • Bebeğinizi geceleri uyandırıp uykusunun arasında emzirmeyin veya mama yedirmeyin. Onun uyanmasını bekleyin.
  • Yediğiniz her şeyin tadına baktırıp beslenme düzenini bozmayın.
  • Bebeğinize ağır kızartmalar, baharatlı yemekler ve çikolata yedirmeyin.

0-12 Ay Arası Bebekler için Beslenme Önerileri hakkında merak ettiğiniz her şeyi bizlere yorum yap kısmından sorabilir ve sorularınıza yanıt alabilirsiniz. Aynı zamanda 0-12 Ay Arası Bebekler için Beslenme Önerileri isimli videomuzu da izleyebilirsiniz.

Bebek

"Çocuk Gelişimi" uzmanıyım. Bu sitede yazmaktan, sizinle iletişim kurmaktan mutluluk duyuyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu