İlişkiler

Bebekler Annesinin mi Babasının mı Özelliğini Taşır?

Bebekler Annesinin mi Babasının mı Özelliğini Taşır? sorusuna yanıt arıyorsanız bu makalemizde bu konuya değineceğiz. Bebek gelişiminde anne ve babanın rolü çok büyüktür. Özellikle baba faktörü hem kız hem de erkek bebekler için bir idol sembolüdür. Bebeklerin kişilik gelişimleri açısından anne ve babanın yetiştirme teknikleri çok büyük önem taşırken, karakter açısından genlerden çok önemli özelliklerin de alındığı görülüyor.

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre bebek özellikleri açısından hem anneden hem de babadan genetik etkileri alıyor. Bebek gelişiminde ise en önemli rol babaya düşüyor ve etkileri çok büyük. Ancak şunun da çok iyi bilinmesi gerekiyor ki, anne ve babanın bebek gelişimindeki rolleri birbirinden çok farklıdır, çocuğun sağlıklı şekilde gelişebilmesi için hem annesine hem de babasına ihtiyacı vardır.

Bu nedenle anne ve babanın bir biri ile iş birliği içerisinde uyumlu şekilde çocuğu yetiştirmeleri çok önemli. Özellikle yenidoğan bebekler evde yaşayan insanların ilişkilerine karşın son derece duyarıdır. Bebeğin gelişiminden çocukluk dönemine kadar evde yaşanabilecek huzursuzluklar ilerisi için çocuğun diğer insanlarla da ilişkilerini doğrudan etkiler.

Anne ve babalar bebeklerini severken dahi farklı yaklaşımlar sergilerler, bir anne çocuğa daha yumuşak yaklaşırken, bir baba ise oyunlarda bile daha sert ve baskın karakter sergiler. Hal böyle olunca çocuğun eğitiminde baba daha etkilidir ve çocuğun toplumda oluşturacağı karakter yapısına ışık tutar ancak anne ise daha şefkatli, nazik davranarak çocuğun merhamet duygusunu oluşturur.

Bazı durumlarda anne ve babalar bebek sahibi olmanın verdiği şaşkınlık hissi ile bu görevlerini göz ardı edebiliyor, bunun en önemli nedenlerinden biri de çocuğun bakımının vermiş olduğu sorumluluk olarak açıklanabiliyor. Özellikle ilk kez bebek sahibi olan anne ve babalar çocuğun bakımının zorluklarına kapılarak bebek gelişimi ile ilgili konuları ikinci plana atabiliyorlar.

Anne ve babalar bebek gelişiminin önemini kavradıklarında bazı durumlarda çocuğun gelişiminde geç kalmış olsalar bile zararın neresinden dönülürse kar olacağını unutmamak gerekiyor. En önemlisi de annelerin doğum sürecinden bebeğin büyütülme evrelerinin tamamında babanın aktif bir rol oynaması gerektiği.

Bebekler Annesinin mi Babasının mı Özelliğini Taşır?

Bebekler Annesinin mi Babasının mı Özelliğini Taşır?

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre çocuğun genetik yapısının annesinden veya babasından alınması durumunda her hangi bir genelleme yapılması söz konusu değil. Çocuğun hem benzerlik açısından hem de genetik yapısı açısından anne veya babaya benzemesi durumu herhangi bir kesinlik arz etmiyor. Bebek hem anneden hem de babadan gen yapısını farklı şekilde alarak dünyaya gelmektedir. Bazı bebeklerde annenin genleri baskın olurken bazılarında ise babanın genleri daha baskın olabilir, ancak genel özellikler açısından her hangi bir kesinliğin olması söz konusu değildir.

Ancak uzmanların gerçekleştirmiş olduğu araştırmalara bağlı olarak çocuğun geçirebileceği hastalıkların tedavisi açısından hangi tarafın genlerinin ağır bastığının bilinmesi önemlidir. Örnek vermek gerekirse babada bulunan bir kas rahatsızlığı bebekte de bulunuyorsa bu rahatsızlığın gelişim aşaması ile tedavisini gerçekleştirmek için babanın hastalık ilerleme sürecinin bilinmesi çok büyük önem taşıyor. Hastalıkların bazıları annelerden erkek bebeklerde geçerken bazılarının ise babalardan kız bebeklere geçtiği tespit edilse bile bu durum bir çok vaka üzerinde farklılıklarda göstermiştir.

Hastalıkların tedaisinde anne ve babada bulunan bulgular ışığında tedavi sürecinin çok daha verimli olduğu uzmanlar tarafından açıklanıyor.

Bazı bebeklerde ise genetik yapı incelendiğinde anne ve babanın ortak gen yapısını aldığı yani her herhangi bir üstünlüğün söz konusu olmadığı görülüyor.

Bebeklerde İshal Nasıl Geçer? adlı konumuza da göz atabilirsiniz.

Çocuğun Genlerinden Çok Karakteri Anne ve Babadan Etkileniyor

Genel olarak anne ve babalar üzerinde yapılan incelemelere göre bireylerin bebek gelişimlerinin kendi bebeklerini yetiştirirken de çok büyük önem taşıdığı açıklanıyor. Örnek vermek gerekirse babalar bebeklerini yetiştirirken kendi ebeveyinlerinin yetiştirme modelini taklit ediyorlar, buna bağlı olarak yetiştirme tekniği de babadan oğula geçen bir sistem olarak ilerliyor.

Özellikle erkek bebekler için babaları rol model olarak dikkati çekiyor, buna bağlı olarak çocuğun babası ile olan ilişkisi sosyal yaşamındaki rolünü de doğrudan etkileyen bir faktör. Bu nedenle babalar erkek bebeklerin gelişiminde çok önemli rol oynamaktadır.

Kız bebekler için ise, babaları ile iyi ilişkileri olması ileriye dönük sosyal yaşantılarında öz güven sahibi olmalarını sağlıyor. Doğdukları günden ergenlik dönemine kadar babaları ile arkadaşça ve aktif bir ilişkileri olan kız bebeklerin aidiyet duyguları, kimlik algıları ve kişilik gelişimleri gelişmiş özellikler taşıyor. Özellikle kız bebeklerde çocuğa sınırların konulması açısından v çocuğun kendini güvende hissetmesi açısından babanın korumacı yapı sergilemesi önemli bir rol oynuyor. Ancak korumacı yapının abartılmamasında fayda var. Düzeyli bir korumacı yapı sayesinde kız bebeklerin bireyselleşmesi ve bağımsızlaşması çok büyük önem taşıyor.

Yukarıda incelemelerini gerçekleştirmiş olduğumuz bebek annesinin mi babasının mı özelliklerini taşır konusu ile ilgili konuya eklemek istediğiniz her türlü soru, görüş ve öneriyi yorumlar bölümünden iletebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu