Bebek Sağlığı

Erken Doğumun Sebepleri Nelerdir?

Erken Doğum, Hamilelik 40 hafta süren uzun bir yolculuktur. Hamilelikte annede ya da bebekte gelişen sorunlara bağlı olarak doğumun zamanlaması planlandığı gibi gitmeyebilir. Bu nedenle erken doğum zorunlu hale gelebilir.

Erken doğum nedir?

 

Normal doğum süreci 37-40. gebelik haftalarında normal (vajinal) veya sezaryen doğumdur. Preterm doğum, annenin amniyon kesesini yırtması ya da doğumun başlaması nedeniyle annede ya da bebekte meydana gelen problemler nedeniyle, gebeliğin 20 ile 37. haftaları arasında bebeğin acil olarak dünyaya getirilmesi sürecini anlatan durumdur. Prematüre doğumlarda annenin nasıl doğum yapacağına kadın doğum uzmanı karar verir. Gebeliğin 37. haftasından önceki doğumlar, erken doğum nedeniyle prematüre bebek olarak adlandırılır. Doğum haftasına ve sağlık sorunlarına bağlı olarak prematüre bebeklerin yoğun bakım tedavisine ihtiyacı olabilir.

Erken doğumlar ne kadar yaygın?

Normal doğumlarla karşılaştırıldığında toplumda erken doğum sıklığı %10 civarındadır. Ancak gebeliğin başından itibaren risk grubuna dahil olan gebelerde bu oran daha yüksektir. Anne adayının her türlü risk faktörü ve hastalığı, gebeliğin ilk haftalarından itibaren doktor tarafından iyi değerlendirilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.

Erken doğuma neden olan hastalıklar

Gebelikte erken doğuma yol açan pek çok sebep vardır. Bu nedenlerle miadında doğuma kadar olan haftalarda gebelik süreci sonlandırılır.

Erken doğumların daha sık görüldüğü durumlar

gebelik zehirlenmesi

Erken dogumlarin daha sik goruldugu durumlar

 

Prematüre doğumların nedenlerinden biri de gebelik sırasında anne adayının yüksek tansiyonunun neden olduğu gebelik toksemisidir (preeklampsi). Gebelik zehirlenmesi hem anne hem de bebek için hayatı tehdit eden bir durumdur. Gebelik toksemisi nedeniyle anne adaylarında idrarda protein kaçağı, el ve ayaklarda şiddetli ödem görülebilir. Prematüre ayrıca ön plasenta veya plasentanın erken ayrılmasından da kaynaklanabilir ve bu da kanamaya neden olabilir. Erken bebek sahibi olma kararı doktor değerlendirmesi sonrasında verilir.

gestasyonel diyabet

Kontrolsüz gebelik şekerine bağlı olarak da erken doğum riski gelişebilir. Amniyotik sıvıda gebelik şekerinin yükselmesi, rahimde gerilme ve enfeksiyonlar nedeniyle erken doğum riski artabilir. Erken doğuma neden olmamak için gebelik diyabeti kadın hastalıkları ve endokrin uzmanları tarafından ilaç veya tedavi ile kontrol altına alınmalı, gebelere özel diyet ve egzersiz düzenlenmelidir.

gebelik sırasında enfeksiyonlar

Zayıflamış bir bağışıklık sisteminin bir sonucu olarak hamilelik sırasında zaman zaman enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Çoğu zaman, bu enfeksiyonlar diş, genital ve idrar yolu enfeksiyonlarıdır.

 

Enfeksiyonlar anne adayı için riskli durumlardır. Bu enfeksiyonlar kan yoluyla amniyotik sıvıya ve amniyotik zara geçerek o bölgedeki direnci azaltabilir ve erken doğuma neden olabilir. Diş enfeksiyonları dişlerde kanamaya, genital enfeksiyonlar genital akıntıya, idrar yolu enfeksiyonları idrarda yanmaya neden olur. Enfeksiyonların doktor tarafından medikal kontrolü ile erken doğum riski önlenebilir.

Rahimdeki doğumsal anomaliler

Hamilelik sırasında rahimdeki anormallikler veya anne rahminde büyüyen miyomlar rahim ağzının erken açılmasına ve hacminin azalmasına neden olabilir. Bu durum erken doğumu tetikleyebilir. Anne adayında gebelikten önce miyom veya miyom görünüyorsa anne izlenmeli, rutin kontrollerde yeri ve boyutuna dikkat edilmeli ve gebelik boyunca kontrol altında tutulmalıdır.

Erken doğumun diğer nedenleri

  • Erken doğum öyküsü olan anne adayları
  • İkiz veya üçüz çoğul gebelikler
  • Genetik faktörler
  • gebelikte yapılan operasyonlar
  • Gebeliğin ilk aylarında kanama
  • Sağlıksız ve yetersiz beslenmiş
  • Sigara, alkol ve yabancı madde kullanımı
  • Ağır kafein tüketimi
  • Anneden daha büyük veya daha küçük (17 yaş altı ile 35 yaş üstü)
  • anemi

Erken doğum tehdidinin göstergeleri

  • Kasıkta veya karında normalden farklı gelişen adet kramplarına benzer ağrı
  • Yoğun bel ağrısı
  • Vajinada kanama, yoğun akıntı veya sıvı akıntısı
  • Rahim bölgesinde gerginlik hissi
  • Saatte 5-6 defadan fazla kasılma hissi

Anne adayında bu belirtilerden bir veya birkaçı varsa hemen doktoruna haber vermeli ve ultrasonla bebeğin sağlığını kontrol ettirmelidir.

 

Erken doğum önlenebilir mi?

Doktor tarafından alınan önlemler ve doğru müdahaleler ile bazı erken doğumların önüne geçilebilir. Ancak her zaman istenilen sonuç alınamayabilir ve anne adayı erken doğum yapmak zorunda kalabilir. Erken doğumu geciktirmek veya önlemek için tüm veriler dikkatle değerlendirilmeli ve anne adayları rutin muayenelerle düzenli olarak takip edilmelidir. Anne adayı da olası tüm belirtilere dikkat etmeli ve en ufak bir şüphede doktoruna haber vermelidir.

Erken doğum neden önemlidir?

Tüm tedavilere rağmen erken doğum önlenemezse 37. gebelik haftasından önce doğan her çocuk erken doğum olur. Bazı prematüre bebekler gelişimlerini tamamlayamadıkları için bebeğin bir süre yoğun bakımda tedavi edilmesi gerekiyor. Dış dünyaya uyum sağlayamamak bir yana karaciğer sorunları, kalıcı nörolojik sorunlar ve enfeksiyonlar nedeniyle zorlu tedavi süreçlerinden geçiyorlar. Bu nedenle erken doğum mümkün olduğunca doktor tarafından geciktirilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu