Bebek Bakımı

Bebeklerde diş çıkarma aşamaları

Bebeklerde diş çıkarma aşamaları en zorlu süreçlerden biri olarak nitelendirilmektedir ve genellikle 5 – 6 aylıkken dişlerin çıkma süreci başlamaktadır. İlk kez anne, baba olan bireylerde genellikle Bebeklerde diş çıkarma döneminde bebekte görülen bazı rahatsızlıklar ile huzursuzluklar anne, babaları açısından endişeye neden olabilir ancak bu sıkıntılı günler bir kaç gün ile sınırlıdır ve dişler baş vermeye başladıktan sonra oluşan komplikasyonlar ve olumsuz yan etkiler de son bulur. Bebeklerde diş çıkarma dönemi oldukça meşekatli bir dönemdir.

Bazı bebeklerde diş çıkarma diğer bebeklere oranla çok daha erken gerçekleşebilir bu durum anormal bir durum olarak karşılanmamakla birlikte 3 – 4 aylıkken de dişlerin çıkması söz konusu olabilir. Genellikle aileden gelen bir özellik olan diş çıkarma dönemi bebeğin anne ve babasının dişleri erken çıktıysa bebeğin dişlerinin de erken çıkması durumu söz konusu olabilir.

Genetik faktörlere bağlı olarak süre bazında değişiklikler meydana gelmekle birlikte genellikle 28 – 29 ay sürecinde bebeğin tüm dişlerinin tamamlanması gerçekleşmektedir. Aşağıda detaylı olarak incelemelerini gerçekleştirmiş olduğumuz bebeklerde diş çıkarma dönemi aşamaları ile ilgili detaylara birlikte bakalım;

Bebeklerin Diş Çıkarma Belirtileri

Bebeklerde diş çıkarma dönemi bir çok bebekte farklı belirtiler ile görülmektedir, ancak genellikle aşağıda yer alan belirtilerin yaygın olarak görüldüğünü söyleyebiliriz.

  • Ateşlenme
  • Ağızdan salya akması
  • İshal
  • Uyumama, huzursuzluk
  • Beslenmeyi reddetme
  • Yüzünü çizme veya kulaklarını çekiştirme

Yukarıda saymış olduğumuz belirtilerin bazıları, tamamı veya sadece biri bebeğinizde görülebilir, ancak bu istenmeyen belirtilerin dişlerin patlaması ve baş vermesi ile sonlanacağını ve bu sürecin bir kaç gün olacağını unutmamalı, endişelenmemelisiniz.

Bebeklerde diş çıkarma döneminde bazı bebeklerde aşırı şişlikler veya kulaklarda normalden fazla kaşıntı ve çekiştirme görülebilir, bu gibi normalin dışında abartı durumlar karşısında enfeksiyon riskine karşı doktora başvurmak en doğrusudur.

Diş Çıkaran Bebeğe Yapılması Gerekenler

Bebeklerin diş çıkarma dönemi dişlerin patlayacağı bölgelerde yoğun kaşıntı belirtileri göstermektedir ve buna bağlı olarak diş etlerini kaşımak isteyen bebekler huzursuzluk gösterebilmektedir.

Bu nedenle bu dönemde bebeğin çiğnemesi için özel kaşıyıcılar veya objelerin bebeğe verilmesi uygundur. Aşağıda diş çıkarma döneminde bebeğe yapılması gerekenleri inceleyelim;

  • Bebekler için özel üretilmiş olan sağlığa zararı bulunmayan diş kaşıyıcılar.
  • Bebeğinizin damağına eliniz ile hafif masaj uygulayabilirsiniz.
  • Çok sıcak içecekler huzursuzluğunu arttıracağı için soğuk içecekler verilmelidir.
  • İçerisinde donabilen malzemeler kullanılarak üretilmiş soğutulup kullanılan kaşıyıcılar ağrıyı hafifletir.
  • Yoğurt ve meyve rahatlatıcı olacaktır.
  • Dikkatinin dağılması için onun ilgisini dağıtabilecek en iyi aktivitelerden biri onu kucağınıza alarak evin içerisinde gezdirmektir.
  • Doktorunuza danışarak onun uygun görebileceği bir ateş düşürücü veya diş jeli kullanabilirsiniz.

Bebeklerde diş çıkarma

Diş Çıkaran Bebeklerin Beslenmesi Nasıl Olur?

Diş çıkarma dönemi bebeklerde genellikle beslenme bozuklukları ile kendini gösterebilir. Ağız bölgesinde ağrı, zonklama ve sancı görülen bebekler genellikle beslenme isteksizliği gösterebilmektedir.

Bebeklerde diş çıkarma dönemi genellikle anne sütü emen bebeklerde çok daha kolay atlatılır, bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi anne sütü emilirken kas hareketlerinin diş çıkarmayı kolaylaştırmasıdır.

Bebeğinize diş fırçası arıyorsanız: Bebek diş fırçası önerileri makalemize göz atabilirsiniz.

Bebeklerin Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Dişler çıktığı andan itibaren bakımları düzenli olarak yapılmak zorundadır, özellikle gece yatmadan önce ve sabah bebeğiniz uyandığında diş bakımı yapılması çok önemli. Temiz bir bezi ıslatarak bebeğinizin dişlerini bununla temizleyebileceğiniz gibi belirli bir dönemi aşan bebeklerde ise özel olarak üretilmiş olan diş fırçaları ile diş temizliği yapılabilir.

Bebeğinizin diş bakımı için öncelikle sizler bebeğinizin dişlerini fırçalayabileceğiniz gibi bir süre sonra kendi dişlerini fırçalaması için ona fırsat vermelisiniz. Bebekler küçük yaşlarda diş fırçalama alışkanlığı edinmelidir.

Diş Kaşıyıcı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanılan ürünlerin sadece doğal malzemeler kullanılarak üretilmiş olması çok önemlidir. Bu nedenle asla boyalı veya uygun olmayan plastik malzemeler ile üretilmiş olan diş kaşıyıcıları kullanmamalısınız. Bu konuda eczanelerde satılan diş kaşıyıcıları kullanabilirsiniz.

Bebeklerde diş çıkarma dönemi sırasında dişlerinin kaşınması için asla diş kaşıyıcı hariç Tv kumandası, çeşitli oyuncaklar, terlikler ve diğer malzemeler ile dişlerini kaşımasına izin vermeyiniz.

Bebeklerde İlk Çıkan Dişler ve Diş Çıkma Tablosu

6 – 7. Aylarda İlk olarak alt çenede orta kesici dişler çıkmaktadır.
8 – 9. Aylarda Üst çenede orta kesici dişler çıkar.
10 – 11. Aylarda Üst çenede bulunan iki yan bölüm kesici dişleri çıkar.
12 – 13. Aylarda Alt çene iki yan kesici dişler çıkar.
14 – 16. Aylarda Üst çene sağ ve sol kısımlarda yer alan dişler çıkar.
16 – 17. Aylarda Alt çene sağ ve sol kısımda bulunan dişler çıkar.
18 – 19. Aylarda Alt ve üst çenede bulunan köpek dişleri çıkar.
21 – 22. Aylarda Üst çenede 2 adet azı dişleri çıkar.
23 – 24. Aylarda Alt çenede 2 adet azı dişi çıkar.

Yukarıda ilk çıkan dişler 6 yaşına kadar ağızda kalır ve bu dönemin ardından 20 diş 15 yaşına kadar tamamen değişir. Ancak 6 yaşından sonra dökülerek yeniden çıkan dişler değişmez.

  • Bebek 24 aylık yani 2 yaşına geldiğinde ilk süt dişleri tamamlanır.
  • 7 Yaşında üst ve alt çenede bulunan ikişer tane öğütücü diş çıkmaktadır.
  • 8 Yaşında bebeğin ilk kesici dişleri dökülerek değişmeye başlamaktadır.
  • 9 Yaşında bebeğin ikinci kesici dişleri dökülür ve değişmeye başlar.
  • 10 Yaşında 1. azı dişleri değişmeye başlar.
  • 11 – 13 yaşlarında ise üst ve alt dişlerde bulunan köpek dişleri değişmeye başlar.
  • 11 – 15 yaşlarında ise üst ve alt çenede ikinci öğütücü dişleri çıkmaya başlar.
  • 13 – 16 yaşlarında ise üst ve alt çenede bulunan 2’şer adet öğütücü dişler çıkmaya başlar.
  • 15 – 30 yaşlarında ise üst ve alt çenede bulunan 3’üncü öğütücü dişler çıkmaya başlar.

Not: Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi bebeklerin ilk çıkan dişlerinin bakımı için temiz bir bez kullanılarak dişlerin temizlenmesi mümkündür, buna ek olarak dişleri tamamlandığında bebekler için uygun olan diş fırçaları ile dişlerin fırçalanması ve bebeğe diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması çok önemlidir.

Bebeğinize cennet hurması vermek istiyorsanız ve kaçıncı ayda vereceğinizi bilmiyorsanız: Cennet Hurması Bebeklere Ne Zaman Verilir? makalemize göz atabilirsiniz.

Bebeklerde diş çıkarma

Çocuklar İçin Hangi Diş Macunları Kullanılmalıdır?

Doktorunuza danışarak bebeğinizin diş bakımı için kullanacağınız ürünler ile ilgili bilgi sahibi olabileceğiniz gibi genellikle 3 yaşına kadar bebeklerde diş macunu kullanımı uygun görülmemektedir.

Bu dönemin ardından kiraz çekirdeği kadar diş macununun kullanılması ve bu orandan daha fazla macun kullanılmaması önerilmektedir.

Diş Çıkaran Bebeklerde Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalı?

  1. Yüksek ateş görüldüğünde doktora başvurulmalıdır. (Bebeğin ateşi 38.5 dereceye ulaştığında yüksek olarak kabul edilmektedir.)
  2. Buna ek olarak bazı durumlarda diş çıkaran bebekler ishal ile karşı karşıya kalabilirler, bu durumda ileri derecede ishal durumlarında doktora başvurmak yeterlidir.
  3. Diş çıkaran bebekler karşı karşıya kalmış oldukları normal hastalıklarla mücadele konusunda da yetersiz kalacaklar ve hastalıkların iyileşme süreçleri uzayacaktır.

Diş Çıkaran Bebeklerde Çürükler Neden Olur?

Bebeklerde diş çıkarma dönemi içerisinde de çeşitli çürüklerin meydana gelmesi mümkündür, özellikle dişlerde koyu renkli lekelerin oluşması ve dişlerin kırılması söz konusu olabilir. Genellikle bu dönemlerde meydana gelen çürüklere biberon çürüğü adı verilmektedir.

Bu durum genellikle normal olarak karşılanmakla birlikte anne sütü içeriğinde yer alan şeker oranı nedeniyle meydana gelir. Bebeğin diş bakımının düzenli şekilde yapılması çürük oluşumunun önlenmesine yardımcı olacaktır. Bebeklerde diş çıkarma dönemi içerisinde meydana gelen çürüklerin tedavi edilmesi çok zor bir işlem olacağı için özellikle çürükler oluşmadan gerekli bakımların yapılması çok önemlidir.

Bebeklerde Biberon Çürüğünü Önleme Yolları

  • Bebeğini gece uyurken ağzında biberon ile uyumasına izin vermemelisiniz.
  • Biberonla beslenen bebeğinizin beslenme sonrası uyuması en doğrusudur.
  • Biberonla bebeğin beslenmesi için teşvik etme amaçlı biberona bal, pekmez, şeker veya daha farklı tatlı besinler sürmeyin.
  • Sabah ve gece yatmadan önce bebeğinizin diş bakımını çok iyi bir şekilde temiz bir bezle silerek gerçekleştirin.

Bebeklerde diş çıkarma dönemi hakkında merak ettiğiniz her şey bizlere YORUM YAP bölümünden sorabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu