Bebek Bakımı

Bebeklerde Gaz Problemi Neden Olur?

Bebeklerde gaz sorunu çok normal bir durum olarak görülmekle birlikte, yeni anne ve baba olan bireylerde bebeklerin sürekli olarak huzursuz olmaları, geceleri ağlamaları, uyumamaları gibi problemleri yaşamaları şikayet konusudur.

Bebeklerin gaz sorunu sindirim sistemlerinin henüz yeteri kadar gelişmemesidir ve buna bağlı olarak beslenen bebeğin her beslenme sonrası gazının çıkarılması gerekmektedir. Aksi halde beslenme sonrası gazı çıkarılmayan bebekler gaz sancısı çekecek ve huzursuz olacaktır.

Bebeklerde gaz sancıları oluşmaması için her beslenme arsından bebeğinizin karnını omuz hizanıza gelecek şekilde denk getirin ve sırtını hafif hafif ileri geri okşayarak gazı çıkana kadar bu işleme devam edin. Gazı çıkan bebek rahat mutlu ve huzurlu olacaktır.

Aşağıda detaylı olarak incelemelerini gerçekleştirmiş olduğumuz bebeklerde görülen gaz sorunları ile ilgili detaylara birlikte bakalım; Sorularla konuyu aşama aşama inceleyelim.

Bebeklerde Gaz Problemi Nedenleri

Yenidoğan bebeklerde ilk 4 aylık süreçte gaz oluşumu çok normal bir durum olmakla birlikte genellikle bebeklerin % 20’lik bölümünde görülen bir durumdur. Geceleri gaz sancıları nedeniyle bebeklerde ağlama nöbetleri oluşmakla birlikte bebeğin yukarıda da belirttiğimiz gibi her beslenme sonrası gazının çıkarılması gerekmektedir.

Bebeklerde gaz oluşum nedenleri incelendiğinde en önemli faktörlerden bir tanesi bebeğin doğru pozisyonda beslenmesidir. Bu sayede bebeğiniz hava yutmayacaktır ve buna bağlı olarak gaz oluşumu da minimum seviyede olacaktır.

Bebeklerde gaz oluşumu 3 – 4 aylık süreç sona erdiğinde kendiliğinden doğal süreç içerisinde gelecektir. Bu nedenle anne ve babalar endişelenmeden beslenme sonrası bebeklerinin gazını doğru şekilde çıkartarak, bebeği anne sütü ile doktorun önerdiği devam mamalarıyla besleyerek bu süreci atlatmalıdır.

Anne Sütü Mü Yoksa Mama Mı Daha Çok Gaz Yapar?

Bebeklerde gaz oluşumu kesinlikle tüketilen besinler ve beslenme şekillerine bağlı olmakla birlikte anne sütü ile doktorunuzun önerdiği mamalar arasında gaz oluşumu açısından her hangi bir farklılık bulunmamaktadır.

Bebeklerde Gaz Sorunu Kaç Aya Kadar Devam Eder?

Tüm bebeklerin genellikle % 20’sinde gaz problemi görülmekle birlikte bu duruma kolik adı da verilmektedir. Bebeklerin gaz sancıları ve huzursuzlukları genellikle 3 veya 4 aylık süreç boyunca devam eder ve bu dönemde yaşanan gaz sancıları için endişelenmenize gerek kalmadan bu durumun doğal bir süreç olduğunu zamanla her şeyin düzene gireceğini unutmamalısınız.

Bebeğinizde ishal var ise: Bebeklerde İshal Nasıl Geçer? isimli makalemize göz atabilirsiniz.

Bebeklerde Gaz Problemleri

Bebeklerde Gaz Oluşumuna Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Bebeğinizin yukarıda saydığımız nedenlere bağlı olarak gaz oluşumu görülebilmekle birlikte bu durumun ekstra bir problem olduğunu anne ve babalar unutmamalıdır, ancak bebeklerde gaz sorunu , problemine karşın alınabilecek bazı önlemler bulunmaktadır. Birlikte bakalım;

1. Bebeklerde gaz oluşumunu önleme yolları arasında en önemlisi bebeği besleyen annenin doğru şekilde beslenmesidir. Anne sütü ile bebeğini besleyen anne adaylarının özellikle tüketmesi sakıncalı olan besinler kuru fasulye, soğan, brokoli, karnabahar, lahana, greyfurt, limon, kepekli besinlerdir. Buna ek olarak tüketilmesi gereken ancak tüketirken belirli limitlerin koyulması gereken bazı besinlerin daha dikkatli tüketilmesi gerekiyor. İnek sütü, peynir, yoğurt ve tereyağı daha az tüketilmelidir.

2. Anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda doktor kontrolünde bebek mamaları kullanımına geçilebilmektedir bu aşamada bebeğin tükettiği mamanın içeriğinde inek sütü bulunuyorsa gaz oluşabilmektedir. Bu durumda doktora danışarak mama değişikliği gerçekleştirebilirsiniz.

3. Biberon ile mama tüketen bebeklerde ise biberonda bulunan deliklerin normalden büyük olması gaz oluşmasına neden olmaktadır. Delikleri büyük olan biberonlar bebeğin daha fazla hava yutmasına neden olmaktadır. Bebeğin gaz sorunu için emzik verilmesi çözüm sağlayabilir.

4. Bebeğinizin zorlanmaması için iki göğsünüzden de eşit şekilde emzirmeniz gerekiyor. Bu sayede gaz oluşumunu minimuma indirmiş olacaksınız. Her beslenme sonrasında bebeklerde gaz oluşumu ve sancıların meydana gelmemesi için kucağınıza alarak sırtını sıvazlayın ve gazını çıkartın.

5. Gaz sancıları bebeklerde büyük oranda huzursuzluk ve ağlama gibi belirtiler göstermekle birlikte anne, babaların bu dönemde panik yapmamaları gerekmektedir. Her çocuğun gaz çıkarma tekniği farklı olmakla birlikte zamanla tecrübe ile öğrenilecektir, genellikle evde ritmik hareketlerle bebeğin gezdirilmesi ile fan sesi gibi çeşitli seslerin dinlettirilmesi bebeği rahatlatacaktır. Bir çok bebeğin evde huzursuzluk yarattığını ancak araç ile seyahat etmeye başladıkları anda sakinleşerek huzursuzluklarının geçtiğini görüyoruz.

Bebeklerde Gaz Sancısı Geçmezse Ne Yapılmalı?

Bebeklerde ağlama durumları gaz sancısına bağlı olarak görülüyorsa bu durum normal olarak nitelendirilmekle birlikte, bazı durumlarda gaz sancısı dışında meydana gelebilecek rahatsızlıklara bağlı olarak da gaz sancıları görülebilmektedir. Bu nedenle gaz sancısı başlayan bebeğinizi doktora götürerek gerekli kontrollerin yapılmasını sağlamalısınız.

Bebeklerde gaz sancıları belirli bir süre sonra sonlanmakla birlikte daha farklı nedenlerle oluşabilecek sancılar uzun süre devam etmektedir. Bu gibi nedenlere bağlı olarak panik yapmadan doktorunuza başvurmalı ve en doğru şekilde bebeğinizin bakımına devam etmelisiniz.

Bebeklerde Gaz Sancıları İlaç İle Tedavi Edilir Mi?

Bebeklerin sindirim sisteminin gelişmemesine bağlı olarak bebeklerde gaz oluşması durumu çok normal bir durum olarak görülmektedir. Gaz oluşumunun tedavisi için ise doktorunuzun önereceği çeşitli ilaçların kullanılabilmesi mümkündür. Ancak doktora danışmadan kendi inisiyatifiniz ile kesinlikle hiç bir ilacı kullanmamalısınız.

Yukarıda incelemelerini gerçekleştirmiş olduğumuz bebeklerde görülen gaz sorunları ile ilgili her türlü soru, görüş ve öneriyi yorumlar bölümünden iletebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu