Bebek Sağlığı

Bebeklerde Tiroid Hormonu Eksikliği Zeka Geriliğine Neden Olur!

Tiroid bezinden salgılanan tiroid hormonlarının gereğinden az salgılanması durumuna hipotiroidizm denir. Tiroid boynumuzun ön, alt kısmında yer alır. Tiroid hormonlarını salgılayarak metabolizmamızın işlevini düzenler. Hipotiroidizm, genişlemiş bir tiroid bezi olan guatr ile birlikte veya tek başına ortaya çıkabilir.

Bebeklerde Tiroid Hormonu Eksikliği Nedir?

Tiroid Hormonu Eksikligi Nedir

Konjenital hipotiroidizm, doğumdan beri tiroid bezinin yetersiz çalışması sonucunda tiroid hormonlarının yetersiz salgılanmasıdır. Tedavi edilmediğinde, bu kalıcı beyin hasarına yol açar. Beyin gelişiminin %95’i ilk 3 yılda tamamlanır. Beyin gelişimini sağlayan en önemli madde tiroid hormonudur . Bu nedenle tiroid hormonu eksikliği olan bebeklerin zihinsel ve gelişimsel gerilikleri vardır.

Bebeklerde Tiroid Hormonu Eksikliği Nedenleri

Tiroid Hormonu Eksikligi Nedenleri

Doğuştan hipotiroidili bebeklerin %70’inde doğumda hiçbirTiroid Hormonu Eksikliği Nedir belirti görülmez. Doğuştan hipotiroidizm belirtileri arasında ses kalınlığı, dil büyüklüğü, jöle benzeri ve daha az hareketli bebek, emme güçlüğü, bir haftadan uzun süren yenidoğan sarılığı ve göbek fıtığı yer alır. Bu belirtiler gözlemlenemez ve zamanında tedavi sağlanmazsa bebek oturma, emekleme, anneyi tanıma, boynunu tutma ve en önemlisi zeka geliştirme konularında akranlarının gerisinde kalacaktır.

Bu nedenle konjenital hipotiroidili bebeklerin erken tanı ve tedavisi çok önemlidir. Sanayileşmiş ülkelerde doğum sırasında bebeğin topuğundan bir damla kan alınarak tiroid fonksiyonuna bakılır. Bu rutin bir sağlık hizmetidir. Ülkemizde maalesef bazı özel hastaneler ve üniversite klinikleri dışında yenidoğanların bu şansı yoktu. Sağlık Bakanlığı bunu düzenlemiş ve fenilketonüri taramasına ek olarak konjenital hipotiroidizm taraması yapılmasını zorunlu kılmıştır.

Bebeklerde Tiroid Hormonu Eksikliği Tedavisi

Bebeklerde Tiroid Hormonu Eksikligi Tedavisi

Yılda yaklaşık 440 bebek konjenital hipotiroidizm ile doğar. Bu da zamanında teşhis ve tedavi edilmezse 440 zihinsel engelli bebek demektir. Aileler, bebeklerinde konjenital hipotiroidizm olup olmadığını dikkatle taramalıdır. Zamanında teşhis konulan ve tedavi edilen bebekler normal bebekler olarak hayatlarına devam edebilirler.

Doğuştan hipotiroidizm tedavisi ise her sabah aç karnına ağızdan tek doz ilaç olarak uygulanır. Bu ilaç Türkiye’de mevcuttur ve oldukça uygun fiyatlıdır. Ancak kesinlikle doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Oldukça basit olan bu tedavi yöntemi ile bebekler normal zihinsel ve fiziksel gelişimlerine kavuşabilirler.

Ömür boyu ilaç tedavisi genellikle gereklidir. Ancak bazı durumlarda konjenital hipotiroidizm de geçici olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu