Bebek Bakımıİlişkiler

9-18 Aylık Bebekler İçin Oyun Önerileri, Küçük Çocuklar İçin Oyunlar

Oyunlar küçük çocukların/çocukların/yetişkinlerin fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimi için muazzam fırsatlar sunar . Oyunlar, bakıcı ve bebek arasındaki bağı güçlendirir ve ebeveynlerin bebeklerini keşfetmelerini sağlar. Bebeklerle oynarken gelişim sürelerine göre oyunlar seçin, bebeğinizle oynayacağınız oyunları aydan aya planlayın, bebeği ve ihtiyaçlarını takip edin, etkileşimde bulunarak senkronizasyonu sağlayın.

Ay grubuna göre bebeklerle oynanacak oyunları, 9-18 aylar için aktivite önerilerimi ve oyunların görsel olarak hangi alanları desteklediğini sizlerle paylaşacağım. Keyifli oyunlar!

Not: Oyunlarda kullanılan materyaller çocuğunuz için uygun olduğu sürece (alerjiye neden olabilecek materyallerden uzak durmak vb.) ve oyun sırasında güvenlik önlemlerini aldığınız sürece (örn. küçük parçaları yutmamak) devam etmenizi öneririm.

9-18 Aylık Bebekler İçin Oyun 1;

Çocuğunuzun aşina olduğu oyuncakları saman veya başka bir doğal malzemeye yerleştirebilirsiniz. Farklı dokuları yakalamak duyusal algıyı harekete geçirecek, ince motor becerileri, araştırma, keşfetme, neden-sonuç, anlama, beceriler desteklenecektir.

9-18 Aylık Bebekler İçin 2. oyun;

Farklı dokulara sahip doğal malzemeleri büyük kaplara yerleştirerek bebeğin duyularını harekete geçirebiliriz. Mercimek, şeker, un, su, fasulye, yoğurt gibi yiyeceklere oyuncak koyabilirsiniz. Bebekler doğal malzemelerle oynamayı severler. Bu nesneleri kaseye dökerek çıkardıkları sesleri taklit edebilirsiniz. Örneğin, fasulyeleri kaba dökebilir ve “Şiddetle yağan yağmurun sesi gibi diyebilirsiniz . Göz ve cilt teması kurdukları her oyun, beyinde yeni sinirsel bağlantıların oluşmasına yardımcı olur.

9-18 Aylık Bebekler İçin 3. oyun;

Bebeğiniz sizi delikli bir sepetten geçiren ipleri/bantları çıkarmaktan mutluluk duyacaktır. Başka bir oyun da astığınız iğneleri çıkarmak olabilir. Her ikisi de ince motor becerilerini destekler. Eylemlerinin sonuçlarını görmekten, neden-sonuç ilişkisi kurmaktan, nesne kalıcılığını geliştirmekten ve anlayışı geliştirmekten bahsetmiyorum bile. Ama en büyük amacımız eğlenmek ve sosyalleşmek!

9-18 Aylık Bebekler İçin Oyun 4;

Bebekler, ebeveynlerinin sık sık temas ettiği nesneleri karıştırmayı ve keşfetmeyi severler. Tencereler, tavalar, kaşıklar, çantalar, pet şişeler ve bunların çıkardığı sesler kadar hoş ne olabilir ?

9-18 Aylık Bebekler İçin5. oyun;

Yapışmaz bir poşete su, sim, ponpon gibi malzemeleri koyarak bebeğiniz için ev yapımı bir duyusal oyuncak hazırlayabilirsiniz. Kilidin üst kısmını bantla bantlamak da yararlıdır. Hareket eden bir sıvının içindeki rengarenk parçaları görmek ve dokunmak adeta bir çocuk ziyafeti gibidir.

9-18 Aylık Bebekler İçin Oyun 6;

O dondurma ile soğuğu keşfederken, siz de ikram edeceğiniz sıcak su ile sıcağı deneyimlemesini sağlayabilirsiniz. En açık malzemelerden biri olan su ile bebeğinizin duyuları harekete geçer, zıtlıkları algılar ve yaratıcılığını geliştirebilir.

9-18 Aylık Bebekler İçin Oyun 7;

Yapışkan bant üzerinde yapışkan çorap toplamanın bebeğiniz için harika bir oyun olacağı kimin aklına gelirdi? Görsel algı, el-göz koordinasyonu ve ince motor becerilerini geliştirmek için çok etkili bir oyun. Daha büyük aylardaki bebekler toplanan çorapları sepete koyabilirler. Böylece iki komut/rakamlı bir oyun oynanır.

9-18 Aylık Bebekler İçin Oyun 8;

Farklı dokulara sahip objeler kullanarak çocuğunuz için bir duyusal şölen oluşturabilirsiniz. Bir kutuya kadife, tüy, külah, hasır, eşarp, sünger, fırça gibi eşyaları koyabilirsiniz. Keşif, özellikle farklı duyular harekete geçirildiğinde en eğlenceli oyunlardan biridir!

9-18 Aylık Bebekler İçin Oyun 9;

Ce-e oyunu: Bebeğin veya anne babasının yüzü/üstü bir battaniye/ellerle örtülür. Kısa bir süre sonra “ce-e” denilerek gizlenen yüze tekrar ulaşılır. Bu oyun nesne sürekliliği, bağ, ayırma ve etkileşim için en etkili oyunlardan biridir. Dünyadaki çocukların en çok oynadığı oyundur. çocuklar bir şeyler biliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu