Anne Sağlığı

Doğum Sonrası Depresyon Süresi – Nedenleri

Doğum Sonrası Depresyon Süresi  ve Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri hakkında her şeyi sizlere sunuyoruz. Doğum telaşı sonrasında aşırı yoğun geçen zamanla birlikte çoğu yeni anne normale döner ve duyguları sakinleşir fakat bu sayı çok olmasa da nadir kişilerde doğum sonrası depresyona girme sorunu oluşur ve bunun etki süresi merak edilmektedir.

Hamilelik stresinden şikayetçi olmak; sık ağlamak, endişeli ya da mutsuz olmak, veya doğumdan sonra depresyon ve aşırı mutluluk duyguları arasında gelip gitmek son derece normaldir. Doğum sonrası yaşanan uyku düzensizlikleri , östrojen ve progesteron hormonlarındaki azalma bu duygusal gelgitlerin sebebi olabilir. Hormon düzeyleriniz normale döndüğünde ruh haliniz düzelecektir. Ancak yine de yeni annelerin bir kısmı doğum sonrası çok daha ciddi problemler yaşayabilmektedir. Bu yüzden doğum sonrası depresyon görülme olasılığı 10 kadından 2-3’ü kadar denebilir. Anneler doğum sonrası kendisini yalnız ,izole edilmiş ve yorgun hisseder.

Doğum sonrası depresyon bir rahatsızlıktır, yetersizlik ya da kendini beğenmişliğin bir göstergesi değildir. Bu rahatsızlıktan şikayet eden bir anne, bebeğin fiziksel gereksinimlerine karşılık veren iyi bir anne olabilir. Dışarıdan bakanlar için onun kafasının içinden neler geçtiğini yada ne kadar mutsuz olduğunu belirleyecek bir şey olmayabilir.

Doğum sonrası depresyonun belirtileri nelerdir ? 👎

Doğum sonrası depresyonun bir çok işareti yeni anneler arasında yaygındır, ancak bu işaretlerin bir çoğuna sahipseniz ve zamanla bu şikayetlerle başa çıkma yeteneğiniz artacağına azalıyorsa yardım isteyin.

Doğum sonrası depresyon belirtileri arasında;

  • duygusal çöküntü,
  • huzursuzluk,
  • endişe,
  • uyku bozuklukları,
  • iştahsızlık,
  • enerji düşüklüğü,
  • konsantrasyon bozuklukları,
  • kendine güven eksikliği

gibi duygusal belirtiler yer almaktadır. Ayrıca fiziksel belirtiler de olabilir, örneğin yorgunluk, ağrılar, ve kilo kaybı veya artışı görülebilir. Bu belirtilerin bir kısmı hamilelik ve doğum sonrası dönemde normaldir, ancak eğer belirtiler uzun süre devam ediyorsa ve hayatınızı olumsuz yönde etkiliyorsa doğum sonrası depresyon olduğu düşünülebilir.

Doğum sonrası depresyonun nedenleri tam olarak bilinmemektedir, ancak bazı faktörler arasında hormonal değişimler, stres, yorgunluk, maddi sıkıntılar, sosyal destek eksikliği, geçmişte depresyon veya anksiyete deneyimi, doğum sonrası dönemde yaşanan zorluklar, bebek veya çocuk bakımı ile ilgili endişeler gibi nedenler sayılabilir. Ayrıca bazı kadınlar genetik yatkınlıkları nedeniyle doğum sonrası depresyon riski taşıyabilirler.

Bebeğinizi hiç hak etmediğinizi düşünmeniz yada onun bakımı için yeterli olmadığınız hissine kapılmanız , doğum sonrası depresyon yaşayanlarda sık görülen belirtilerdendir. Yada kendinizi sanki doğumu siz yapmamış gibi tamamıyla duygusuz hissetmeniz de doğaldır.

Doğum Sonrası Depresyon

Doğum Sonrası Depresyon Etkileri

Doğum sonrası annenin yaşadığı depresyondan hemen hemen herkes etkilenebilir, ancak bazı kadınların buna verdikleri tepki daha fazladır. İçine kapanık olan ve eşi fazla yardım etmeyen kadınlar depresyondan şikayet edenler listesinde üst sıradadırlar.

Daha önceden bu konuda destek alanların doğum sonrası depresyon rahatsızlığını geçirme olasılığı yüksektir.

Mutsuz çocukluk anıları olan, ihmal edilen, yada anne babalarıyla ilişkileri iyi olmayan kadınlarla, hayal kırıklıklarıyla dolu bir doğum yapan ve bu yüzden daha sonra tüm yetersizlikleri yüzünden ilgi odağı olan kadınlar (eğer sezaryen olmasaydım , bebeğimle ben ilgilenebilirdim örneği gibi) depresyondan daha fazla etkilenme eğilimindedirler.

Son olarak, diğer kadınların pek büyük problem yapmadığı ağrılı dikişler, istekleri bitmeyen bir bebek, uykusuz geceler yada hala doğumdan önceki giysilerin içine girememe gibi sorunlar bazıları için depresyon sebebi de sayılabilir.

Doğum Sonrası Depresyon Süresi 💪

Doğum sonrası depresyon süresi kişiden kişiye değişebilir. Bazı kadınlar belirtileri kısa sürede geçerken, bazıları belirtilerle uzun süre boyunca yaşayabilir. Bu kısa süre ortalama 2 hafta, uzun süre ise 2 ay olarak nitelendirilebilir. Genellikle doğum sonrası depresyon belirtileri hamilelikte veya doğum sonrası ilk birkaç hafta içinde ortaya çıkar, ancak belirtilerin ortaya çıkması doğumdan birkaç hafta veya ay sonra da olabilir. Eğer belirtiler en az 2 hafta süreyle devam ediyorsa ve hayatınızı olumsuz yönde etkiliyorsa doğumdan sonra depresyon olduğu düşünülür ve tedaviye başlamak gerekir.

Depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız yardım alın. Bu hem sizin için hem de bebeğiniz için çok önemlidir. Depresyon geçirmekte olan anneler bebeklerinin sosyal gelişimlerinde gereksinim duydukları sözlü ve sözsüz oyunlara karşılık verecek beceride olmayabilirler ve anneyle bebek arasında da etkileşim azalır. Bu bebeğin gelişiminde ve öğrenmesinde uzun vadede olumsuz etkilere neden olabilir.

Rahatsızlığınız konusunda eşinizden yardım istemekten çekinmeyin. Böyle bir zamanda eşinizin desteği çok önemlidir. Doktora eşinizle birlikte gitmek isteyebilirsiniz, böylece belirtilerinize tanımlarken ve herhangi bir gelişme kaydettiğiniz durumda size yardımcı olabilir. Eşiniz doktorun size verdiği tavsiyeleri hatırlatabilir. Bu hastalıkla eşiniz ile birlikte mücadele etmeniz iyileşmenizi hızlandırabilir.

Doğum sonrası depresyon nasıl atlatılır? 👍

Doğumdan sonrası depresyon tedavisinde birkaç yöntem kullanılabilir. En yaygın olarak kullanılan yöntemler arasında:

  1. Psikoterapi: Bu yöntemde bir psikolog veya psikiyatrist ile konuşarak duygusal sorunlarınızı çözmeye çalışırsınız. Özellikle kognitif davranışçı terapi veya sosyal destek terapisi gibi terapi türleri doğum sonrası depresyonda etkilidir.
  2. Sosyal destek: Doğum sonrası dönemde eşiniz, arkadaşlarınız veya aile üyelerinizin desteği sizin için çok önemlidir. Aynı zamanda doğum sonrası dönemde kadınların bir arada olduğu gruplar veya forumlar da sosyal destek sağlayabilir.
  3. Fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme: Düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme doğum sonrası depresyonda kişinin fiziksel ve zihinsel sağlığını pozitif yönde etkileyebilir.
  4. Uyku ve dinlenme: Doğum sonrası dönemde yeterli uyku ve dinlenmenin önemi büyüktür. Depresyonda kişinin uyku kalitesi bozuk olabilir, bu nedenle uyku düzeni sağlamak önemlidir.

Ancak her kişinin depresyon tedavisi kişiye özel olabilir, bu nedenle bir psikiyatrist veya psikolog ile görüşerek en uygun tedavi yöntemi belirlenmelidir. Bebeklerde ayak altına limon sürmek isimli yazımızı da okuyabilir, aşağıdan videomuzu da izleyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu