Hamilelik

Hamilelikte Bel Fıtığı Belirtileri (Doğuma Engel Mi)

Hamilelikte Bel fıtığı belirtileri genellikle geçmeyen bel ağrıları ve ilerleyen dönemlerde ayağa vuran bel ağrılarıdır. Bel fıtığı oluşumu anlaşılabilmesi için öncelikle omurga yapısının görevlerini tam olarak gerçekleştirip gerçekleştirilmediğinin bilinmesi gerekmektedir. Omurganın görevi kalçadan yukarıya doğru uzanarak kemikleri bir birine bağlayan disklerin düzenli bir şekilde çalışabilmesi için destek görevi görmesidir.

Vücudun tüm ağırlığını taşıyan bölüm omurga olduğu için tüm yük bu bölgeye yüklenmektedir. Bu nedenle bel fıtığı oluşumu bu bölgeye aşırı yük binmesi ile sinirlerde sıkışmaların meydana gelmedi sonucu bu bölgelerde fıtıklaşmaların oluşması söz konusu olur. Bel fıtığı belirtileri incelendiğinde genellikle bacak bölgelerinde uyuşukluklar, kuvvetten düşme durumları ve ağrılar meydana gelebilmektedir. Bu belirtilerin devamında bel fığığı şikayetleri meydana gelebilmektedir.

Aşağıda incelemelerini gerçekleştirmiş olduğumuz hamilelikte bel fıtığı ile ilgili detaylara birlikte bakalım;

Hamilelikte Bel Fıtığı Olur Mu?

Bel fıtığı genellikle kadın ve erkeklerde eşit oranda görülen bir durum olmakla birlikte 35 yaşına kadar olan insanlarda daha çok görülmektedir. Fıtık genellikle belde bulunan diske normalden çok fazla yük binmesi ile meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle hamilelikte bel fıtığı vücuda binen yükün artması ile çok daha fazla görülebilecek bir durumdur. Buna ek olarak bazı farklı nedenlere bağlı olarak da bel fıtığı oluşumu meydana gelebilir, bunlardan bazıları trafik kazaları, yüksekten düşme, ani yük kaldırmalar şeklinde görülebilir.

Bel fıtığı nedenleri arasında bir diğer önemli faktör de progesteron hormonunun eklemlerde meydana getirdiği yumuşama ve esnemelerdir. Bu hormonun vücut tarafından fazla üretilmesi bel ağrılarında artışa ve fıtık oluşumu ihtimalinin yükselmesine neden olacaktır.

Gebelikte bel fıtığı problemi ile karşı karşıya kaldığınızda korkmanız için bir neden yok, gerekli ilaçların kullanılması, fizik tedavi uygulanması, gerekli istirahatlerin yerine getirilmesi ve çok ciddi durumlarda cerrahi operasyonlar ile kolaylıkla tedavi edilebilecek bir durumdur.

Gebelikte Epilasyon Aleti Kullanmak Zararlı mı? başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Hamilelikte Bel Fıtığı Nelere Yol Açar?

  • Gebelikte bel fıtığı günün ilk saatlerinde daha şiddetli olmakla birlikte bel ağrılarına yol açabilir.
  • Bacak bölgelerinde uyuşmalar, kuvvetsizlikler ve ağrılar meydana gelebilir.
  • Omurgada bulunan disklerde yer alan sinirlere olan basınç artmaktadır.
  • Büyük tuvaleti yaparken zorlanmalar ve idrar kaçırma durumları görülebilir.

Hamilelikte Bel Fıtığı Tanısı Nasıl Konur?

Genellikle hamilelik belirtileri olan vücuttaki anatomik değişiklikler ile gebelikle beraber oluşan ağrılar hamilelikte bel fıtığı oluşumunu anlamayı güçleştirmektedir. Bua ek olarak hamilelik döneminde röntgen ve tomografi incelemeleri risk teşkil etmektedir. Ancak gebelikte bel fıtığı tespiti için MR çekilmesi durumu söz konusu olacaktır, kesin tanı için belirtiler gören hamilelere MR çekilmesi kesin sonucu ortaya koyacaktır. MR çektirmenin bebek üzerinde hiç bir sakıncası olmamaktadır.

Hamilelikte Bel Fıtığı

Hamilelikte Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Olur?

Gebelikte bel fıtığı tedavisi ilk olarak bebeğe zarar vermeyecek ilaçların kullanılması ile gerçekleştirilir ve fizik tedavi yöntemleri uygulanarak tedavi edilebilir. Hamileyken bel fıtığı tedavisi fizik tedavi yöntemleri uygulanırken bir doğum uzmanı ile fizik tedavi uzmanının kontrolü altında tedavi uygulanmalıdır.

Hamillikte bel fıtığı tedavisinde korse kullanımı, lazer tedavisi, tens ve sıcak uygulamaları kullanılamaz. Buna ek olarak hamilelikte bel fıtığı tedavisi uygulanırken hamileler için özel olarak kullanılan korselerin kullanılması yerinde olacaktır.

Gebelikte bel fıtığı tedavisi uygulanırken cerrahi yöntemlerin uygulanması önerilmemektedir, ancak çok ileri derecede durumlarda sinir hasarlarının meydana gelmesi ile birlikte sinir cerrahisi tedavisi uygulanabilmektedir. Bazı durumlarda ise doktorunuzun önerisine bağlı olarak mikro cerrahi ile bel fıtığı tedavisi uygulanabilmektedir.

Hamilelikte bel fıtığı belirtileri normalden çok daha fazla artış gösterecektir. Genellikle doktorunuzun yönlendireceği hekimler ile iletişime devam ederek hamilelikte bel fıtığı şikayetlerini minimuma indirebilirsiniz.

Bel Fıtığı Olanlar Normal Doğum Yapabilir Mi?

Bel fıtığı hangi aşamada olursa olsun gebeliğin normal doğum ile sonuçlanmasında bir engel bulunmamaktadır. Buna ek olarak doktorunuzun tavsiyesi üzerine ileri derecelerde bel fıtığı görülen gebeliklerde doğumun sezaryen ile sonuçlanmasında bir sakınca bulunmamaktadır.

Burada sezaryen doğum önerisini bir kadın doğum uzmanı ile beyin sinir cerrahisi uzmanının vermesi gerekmektedir.

Hamilelikte Bel Fıtığına Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

  • Fazla kilo almamaya özen göstermeli, yediklerinize içtiklerinize dikkat ederek formunuzu korumalısınız.
  • Gebelikte doktorunuz ve beslenme uzmanının önermiş olduğu egzersiz programları uygulanmalı.
  • Otururken ve yatarken kesinlikle ortopedik yastıkların kullanılması çok önemlidir.
  • Mümkünse yattığınız yatağın ortopedik olmasına özen göstermelisiniz.
  • Uzun süre hareketsiz şekilde aynı pozisyonda durmamalısınız.
  • Mümkünse haftanın 3 günü yüzün, bel fıtığı tedavisi için en önemli spor yüzmedir.
  • Ağrı problemi ile karşı karşıya kalan bireylerin hamilelikte bel fıtığı korseleri kullanmaları önerilmektedir.

Yukarıda detaylı olarak incelemelerini gerçekleştirmiş olduğumuz hamilelikte bel fıtığı ile ilgili konuya eklemek istedikleriniz ile sorularınızı yorumlar bölümünden iletebilirsiniz.

Bebek

"Çocuk Gelişimi" uzmanıyım. Bu sitede yazmaktan, sizinle iletişim kurmaktan mutluluk duyuyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu