Hamilelik

Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı İçin Neler Yapılabilir?

Hamilelik toplam 280 gün yani 40 hafta sürer. Anne adaylarının özellikle hamileliğin ilk haftalarında bel ağrısı yaşaması oldukça yaygındır. Neredeyse her dört anne adayından üçü bel ağrısı çekiyor.

Hamileliğiniz sırasında bel ve sırt ağrıları da yaşayabilirsiniz.

Gebelikte bel ağrısının başlangıcı yaklaşık olarak 24. ve 26. haftalardan sonradır.

Bel ve sırt ağrıları gün içinde sizi rahatsız edebileceği gibi geceleri uyku problemi yaşamanıza da neden olabilir. Bu ağrıları kontrol altına almak veya azaltmak mümkündür.

Hamilelikte Sırt Ağrısı Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte Sirt Agrisi Ne Zaman Baslar

Vücuttaki her değişiklik sırt ağrısını etkiler. Hormonlardaki değişiklikler, kilo alımı ve stres bu faktörler arasındadır. Bu faktörler bel ağrısının şiddeti kadar başlama zamanını da etkiler.

Bu dönemde anne adayının vücudu ciddi değişimlere uğramaya başladığı için hamilelikte bel ağrısı neredeyse kaçınılmazdır.

Bu faktörler bel ağrısının süresini ve şiddetini belirler. Ancak bir tarih aralığı belirtmek gerekirse, hamilelikte bel ağrısının ortaya çıktığı dönem özellikle 24. ve 26. haftalardan sonradır. Gebeliğin ilk haftalarında vücutta büyük bir değişiklik olmadığı için bel ağrısı görülme sıklığı daha azdır ancak bu durum değişkenlik gösterebilir.

Hamilelikte Sırt Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte Sirt Agrisi Neden Olur

Daha önce de belirttiğimiz gibi vücuttaki her değişiklik bel ağrısını etkiler. Hormonal değişiklikler, kilo alımı, stres ve rahim büyümesi gibi değişiklikler çok önemlidir ve bel ağrısı üzerinde büyük etkisi vardır.

Bebek büyüdükçe anne adayının yükü artar. Bel ağrısı, omurga, koksiks ve pelvis üzerindeki yük arttığında hissedilir. Bebek günden güne büyüdükçe kaburgaları da genişler. Genişlemiş bir kaburga hamilelik sırasında sırt ağrısına neden olur.

Rahim ve karın bölgesinin genişlemesi ile değişim hızlanır. Hormonların salgılanmasının artması nedeniyle zaman zaman başta pelvis olmak üzere kaslarda gevşeme ve gerginlik meydana gelir. Bütün bunlar duruşunuzu da değiştirir. Omurga büyüyen bedeni desteklemeye çalışır ve bebeğe yer açar. Fiziksel değişimlerle birlikte zihinsel değişimler de meydana gelir. Anne adayları doğumun heyecanı ve stresiyle baş etmeye çalışır. Stresle birlikte daha çok gerilen vücutta ağrılar da artar.

Hamilelikte Sırt Ağrısı Türleri

 

Farklı anne adaylarının farklı şekillerde ve farklı zamanlarda yaşadıkları çeşitli ağrı türleri vardır. Ağrı aniden veya kademeli olarak ortaya çıkabilir. Yoğun bir baskı veya gelip giden zonklayıcı bir ağrı hissedebilirsiniz. Bu ağrıları aynı anda yaşayabilirsiniz. Her anne adayının hamilelik süreci kendi seyrinde ilerler.

Gebeliğin Erken Döneminde Gebelerde Sırt Ağrısı

Gebeligin Erken Doneminde Gebelerde Sirt Agrisi

Gebeliğin birçok erken belirtisi vardır ve ilk üç aylık dönemde sırt ağrısı yaşıyorsanız, olası nedeni doktorunuza sorabilirsiniz. Sırt ağrısı genellikle erken gebelik ile ilişkili değildir.

Gebelerde İkinci ve Üçüncü Trimesterde Sırt Ağrısı

 

Hormonal değişikliklerin yanı sıra gebelikte kilo alımı, stres, rahimde büyüme, sırt ağrısı asiyatik denilen bir durumdan kaynaklanabilir. Büyümüş rahim siyatik sinire baskı yapabilir. Bu, belinizden bacağınıza, dizinize veya ayağınıza giden ağrıya neden olur. Tıbbi yardım almak, ılık duş almak, fizik tedavi ve ağrı kesici ilaç almak ağrıyı azaltabilir. Bebek doğduktan sonra siyatik ağrısı kendiliğinden geçebilir.

Hamileliğinizin sonlarına doğruysa, bu ağrı doğumun başladığının bir işaretidir.

Hamilelikte Sırt Ağrısını Gidermek İçin Neler Yapılabilir?

Hamilelikte Sirt Agrisini Gidermek Icin Neler Yapilabilir

Daha önce de belirttiğimiz gibi hamilelik birçok değişikliği beraberinde getirir. Elbette vücutta birçok değişiklik olur ve normalde yaptığınız günlük işlerinizi yapmakta zorlanabilirsiniz ve daha fazla yorulabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra hamileliğin daha sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için beslenme , uyku ve yaşam tarzının düzenlenmesi gerekmektedir.

Düzenli uyku ve sağlıklı beslenme yorgunluğunuzu azaltmanıza yardımcı olacaktır. Sırt ve bel ağrılarını önlemek için hamileliğiniz boyunca uygun bir oturma ve yatma pozisyonu seçmelisiniz. Gerekirse, hamilelik sırasında kullanılabilecek uyku yastıkları satın alabilirsiniz. Hamilelikte uyku düzeni, hamilelikte bel ağrısı sürecini daha rahat yaşamak için en önemli noktalardan biridir.

Yine bu süreçte rahat kıyafetler tercih etmeli ve bel ağrısını önlemek için yüksek topuklu ayakkabı giymekten kaçınmalısınız.

Eğilirken dizlerinizi bükün ve yerden bir şey kaldırırken sırtınızı dik tutun. Ağırlık kaldırmayın.

Bel ağrılarınızı ilaç kullanmadan azaltmak için hamile pilatesini de deneyebilirsiniz. Hamile pilatesi, hamileliğin 14. haftasından sonra başlanması gereken bir egzersiz setidir. 14. haftadan önce hamile pilatesi yapmak bebeğin rahim ve plasentaya tutunması için tehlike oluşturabilir. Bu nedenle 14. haftadan önce başlamak isteyenlerin öncelikle doktorlarına danışmaları önerilir.

Hamile pilatesi diğer sporlar gibi tek bir noktaya odaklanmadığı için tehlike oluşturmaz. Ancak sürecin en sağlıklı şekilde ilerlemesi için doktora danışarak hareket edilmesi çok önemlidir.

Hamilelikte Sırt Ağrısı Cinsiyet Belirtisi Olabilir mi?

 

Halk arasında hamilelikte bel ağrısı ile bebeğin cinsiyeti arasında bir ilişki olabileceğine dair yanlış inanışlar olabilir, bu doğru değildir. Bel ağrısı yaşamanın, ağrının şiddetinin ya da türünün bebeğin kız ya da erkek olmasıyla hiçbir ilgisi yoktur. Her anne adayının dokuz aylık yolculuğu farklıdır. Bebeğinizin cinsiyeti ne olursa olsun, hayata geldikten sonra onun için doğru ürünleri seçmek de çok önemlidir.

Bu yazılar da önemli:

Gebelikte Karın Ağrısı Nedenleri? | Nasıl Geçer?

Hamilelikte Kalça Ağrısı Cinsiyet Belirtisi mi?

Bebekte Karın Ağrısına İyi Gelen, Hafifleten ve Geçiren Bitkisel İlaçlar

Bebek

"Çocuk Gelişimi" uzmanıyım. Bu sitede yazmaktan, sizinle iletişim kurmaktan mutluluk duyuyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu