Hamilelik

Hamilelikte Ödem Nasıl Atılır? Hamilelikte Ödem Nasıl Önlenir?

Hamilelik süreci 40 haftaya yayılan uzun ve yorucu bir maraton ve heyecanlı bir bekleyiştir. Bu maraton sırasında gebelik haftalarında anne adaylarının vücudunda ödem oluşur. Hamilelikte Ödem Nasıl Atılır? Hamilelikte ödem bu dönemde sık görülür ve normal kabul edilir. Ancak hamilelikte ödemin gözle görülür bir artışla devam ettiği bu süreçte doktor hamile için risk oluşturabilecek durumları dikkate almalıdır. Ödem gelişiminin farklı hastalıklardan kaynaklanıp kaynaklanmadığına bakılmalıdır.

Hamilelikte vücutta su tutulmasına bağlı ödem hamilelikte kilo alımına neden olabilir. Gebelikte ödem özellikle gebeliğin 5. ve 6. aylarında, ikinci ve üçüncü trimesterlerde sık görülür.

Gebelerde ödem neden olur?

Gebelerde odem neden olur

Ödem yani vücutta su tutulması, gebeliğe bağlı dolaşım bozuklukları sonucu gelişen bir hastalıktır. Hamilelik sırasında genişleyen rahim pelvise (pelvis) ve bacaklardaki kan damarlarına basınç şeklinde baskı yapar. Bu basınç sonucunda gebelikte kan akışı yavaşlar ve dolaşım bozuklukları ve ödem oluşur . 

Hamilelik sırasında ödem nerede başlar?

Hamilelik döneminde daha da artan ödem, genellikle vücudun belirli bölgelerinde ortaya çıkar. Vücutta su tutulması nedeniyle özellikle eller, yüz, ayak bilekleri, karın ve kadın genital bölgesinde ödem görülür. 

Hamilelikte ödemi artıran nedenler

 

Hamilelikte ödem oluşmasına neden olan birkaç sebep vardır . 

  • Uzun süre hareketsiz kalmak veya hareket halinde durmak hamilelik sırasında ödemi artırır .
  • Yaz aylarına denk gelen gebelik dönemine bağlı olarak hava sıcaklığındaki artış gebelik ödemine neden olur .
  • Anne adayındaki genetik yapı ödemin nedeni olabilir .
  • Yetersiz su alımı gebelikte ödemin ana nedenlerinden biridir .
  • Gebelikte yetersiz beslenmeye bağlı olarak ödem artışları görülebilir .
  • Tuz oranı yüksek yiyecekler ve yiyeceklerin üzerine fazla tuz dökülmesi neden olduğu ödem sorunlarına neden olabilir .
  • Çay ve kahve gibi kafein içeren kafeinin idrar söktürücü etkisi nedeniyle vücuttaki su eksikliği nedeniyle hamilelikte ödem gelişebilir.
  • Vücuttaki sıvı dengesinden sorumlu olan sodyum ve potasyum dengesizliği nedeniyle ödem oluşabilir.

Hamilelikte ödemin önlenmesi

 

  • su alımı; Gebelik ödemini en aza indirmek için en önemli şey yeterli sıvı alımını sağlamaktır. Hidrasyon ile her gün önerilen miktarda su içmek kastedilmektedir. Çay, kahve gibi ürünler su yerine geçmediği ve kafein içeriği nedeniyle vücutta daha fazla su kaybına neden olduğu için günlük olarak tüketilmelidir.
  • Bir uygulama; Doktor onayı ile günlük olarak hafif ve risksiz egzersiz ödemi azaltacaktır . Günlük iş ve egzersiz dışında uzun süre ayakta durmamak da hamilelikte ödemi azaltan faktörlerden biridir. 
  • tuz ürünleri; Turşu ve turşu hamilelikte ödemi artıran besinlerdir . Hamilelikte mümkün olduğunca sık ve az miktarda tüketmenizde fayda var. 

Hamilelikte ödem ne zaman tehlikeli hale gelir?

Hamilelikte odem ne zaman tehlikeli hale gelir

Yukarda da bahsedildiği gibi , hamileliğin doğal bir sürecidir. Yine de ödemli alanlar her muayenede kadın doğum uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Ödem giderek artarsa ​​gebelik sonucu oluşan ve tıpta preeklampsi olarak bilinen gebelik zehirlenmesinden şüphelenilebilir.

Gebelik zehirlenmesi, yüksek tansiyona neden olan ancak aşırı ödem gelişimine de yol açan bir durumdur. Gebelik zehirlenmesi hem anne adayı hem de bebeği için hayati tehlike oluşturabilir.

Hamilelik sırasında ödem gelişen kadınlar rahatsızlıklarını dikkatle izlemelidir. Hamilelik sırasında ödeme ek olarak, yüksek tansiyon, karın ağrısı ve bulanık görme gibi belirtiler ortaya çıkarsa, ilgili kadın doğum uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Aksi takdirde hem anne adayı hem de bebek risk altındadır.

Bu yazı da önemli:

Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı İçin Neler Yapılabilir?

Hamilelikte Bel Fıtığı Belirtileri (Doğuma Engel Mi)

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu