Emzik

Yeni Doğan Bebeğe Emzik Verilir mi? Bebeğe Ne Zaman Emzik Verilmeli?

Bebekler kendilerini ifade edinceye kadar ağlayarak iletişim kurarlar. Huzursuz, kirli, aç veya ateşli olduklarında ağlarlar. Bazen bebek ağladığında aileler nasıl davranacaklarını bilemezler ve paniğe kapılırlar. Genellikle aile büyüklerinin yönlendirmesiyle bebeğin ağlamaması için emzik vererek bebeği susturmaya çalışırlar. Pek çok ailede benzer durumlar yaşanırken, “Yeni doğan bebeğe emzik verilir mi?”, “Emzik vermek ne kadar doğru?” Bu gibi sorular:

Uzmanlara göre yeni doğan bebeklerde emzik kullanmanın sakıncaları var. Emzik nadiren kullanılmalıdır, ancak gerektiğinde çok sık kullanılmamalıdır.

Emzirme ve emzik ilişkisi

Yeni doğan bebekler ilk birkaç ay annelerini hep emmek isterler. Anne memesi, bebeklerin acıkınca karınlarını doyurdukları, doyunca rahatladıkları, daha kolay uykuya daldıkları ve en önemlisi kendilerini güvende hissettikleri için sığındıkları bir sığınaktır.

İlk ayda annenin emzirmesi ve bebeğin emzirebilmesi kolay değildir. Doğum sonrası dönemde anne bebeğini beslemek ve sütünün yeterli olup olmadığı konusunda endişelenirken bebekler dudak, damak ve ağızlarını senkronize ederek emmeyi sağlamaya çalışırlar. Anne ve bebek bu zorlu süreçte mücadele ederken, yenidoğanın emzik verilmeye alışması stresi artırabilir.

Yeni Doğanları Emzirmenin Önemi

Yeni Doganlari Emzirmenin Onemi

Anne sütü mucize bir ilaçtır. Anne sütü bebeğin gelişimini sağlayan protein, vitamin ve mineralleri içerir. Anne sütünün içeriği bebek büyüdükçe bebeğin ayına göre farklı içerikler barındırır. Sağlıklı bir gelişim için bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi çok önemlidir.

Bebekler özellikle ilk bir ayda her ağladığında ve her istediğinde annenin göğsüne götürülmelidir. Düzenli emzirme sayesinde bebek hızlı ve sağlıklı gelişmeye başlar. Anne sütünün düzenli olarak emzirilmesine bağlı olarak anne sütü her geçen gün artar ve emzirme sayesinde anne ile bebek arasındaki bağ güçlenir. Yenidoğan döneminde emzirme düzenli olarak devam ederken emzik vermeye çalışmak ve emziğe zorla alışmak emzirme ile ilgili bazı sorunlara neden olabilir.

Emziğe alışan yeni doğan bebeğin kafası karışabilir ve bir süre sonra anne memeyi istemeyebilir. Çünkü bebeklerin çene yapıları henüz güçlü değildir. Emzirirken çabuk yorulursunuz. Emzikten rahatsız olan bebekler bir süre sonra anne memesine geldiklerinde güçleri kalmadığı için emzirmeyi reddedebilirler.

Bu durumun sık sık ortaya çıkması anne sütünün azalmasına, anne süt kanallarının tıkanmasına ve bir tıkanıklığa bağlı mastitis adı verilen meme iltihabı sonucu antibiyotik kullanımına yol açabilir. Anne antibiyotik kullandığı sürece bebeğini emziremeyecek ve daha büyük bir kısır döngü içinde yaşanan sorunlar artabilecektir.

Bebekler Neden Emzikle Akıllı Durur, Susar?

 

Güçlü bir emme içgüdüsü olan bebekler, emziği anne memesine benzeterek, memeyi emerken ve emziği emerken aynı doyumu duyarlar. Açlarsa emzik alsalar bile bir süre emerek emziği atarlar. Bu durumlarda süt istediklerini açıkça belirtirler. Ancak bebek doyduğunda emziğin rahatlamasını, doymasını ve rahat uyumasını ister. Böylece emzik ağızdayken ağlamazlar ve kendilerini daha sakin hissederler.

Bebeklere Ne Zaman Emzik Verilebilir?

Bebeklere Ne Zaman Emzik Verilebilir

Bebeklere her gün emzik vermek doğru değil. Emzik sadece stresli durumlarda ve son çare olarak kullanılmalıdır. Ağlayan ve huysuz olan bebeği sakinleştirmek için öncelikle bebeğin neden huzursuz olduğunun tespit edilmesi gerekir. Bebek aç olabilir, bezi kirli olabilir, üşümüş veya terli olabilir, gazı olabilir, ateşi olabilir, kolik olabilir, uykulu olabilir veya çevreden bunalmış olabilir.

Tüm bu olasılıklar göz önünde bulundurularak çözümler aranmalıdır. Tüm seçeneklere rağmen bebeğin huysuzluğu devam ediyorsa bebeğe kısa süreli emzik verilebilir.
Emzik gerektiğinde verilebileceği bir diğer durum da uykuya geçiştir. Aslında, bebeklerin kendilerini uykuya sokma yeteneği vardır.

Ancak uykuya geçiş her zaman kolay olmuyor. Emzirilen, altı değiştirilen, yıkanan veya pijama giydirilen bebeklerde uykuya dalmakta güçlük çekiyorsa emzik denenebilir. Burada önemli olan emziği uykuya dalarken ağızdan çıkarmak ve uyku sırasında bebeğin uzun süre emziği emmemesidir.

Emzik Alışkanlığı Bebeğe Zarar Verir mi?

Emzik Aliskanligi Bebege Zarar Verir mi

Yeni doğandan itibaren emziğe alışan bebekler, anne memesini istemedikleri için zamanla gelişimsel gerilikler yaşayabilirler. Bebek biraz büyüdüğü için 6-7 yaşına kadar diş ve damak yapıları bozulabilir veya emziğe bağımlı hale gelebilir. Gerektiğinde emzik kullanılması gerekiyorsa çocuk doktoru veya hemşireye danışılarak bebeğin ağız yapısına uygun emzik tercih edilmelidir.

Bu yazılar da önemli:

Bebeklerde Emzik Bırakma Yöntemleri

Emzik ve biberon temizleyici önerileri

Emzik Biberon Temizleyici Nasıl Kullanılır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu