Bebek BakımıBeslenme

Yeni Doğmuş Bebeğin Doyup Doymadığını Nasıl Anlayacaz?

Doğum sonrası dönemde doğum yapan annelerin değişen hormon seviyelerine bağlı olarak kaygı düzeyleri artmaktadır.

Emzirirken bebeklerinin ne kadar süt emdiğini anlayamadıkları için işleri yoluna koyana kadar bebekleri doyuyor mu diye endişelenirler.

Aslında endişelenecek bir şey yok. Bunun nedeni bebeklerin midelerinin zaten çok küçük olması ve midelerinin az miktarda sütle dolması.

Bebeğim Doydu mu?

Anne adaylarının birçoğu hamilelik döneminde yapılan kontrollerde bebeklerinin parmaklarını emdiğini gözlemlemiştir. Bunun nedeni, bebeklerin daha anne karnında emme reflekslerini geliştirmiş olmalarıdır. Bu nedenle tüm bebekler doğdukları ilk andan itibaren anne memesine getirildikleri andan itibaren doğrudan emmeye çalışırlar.

Yeni annelerin doğumdan sonraki ilk birkaç gün daha az sütü olabilir. Ancak bebek anne memesini emdikçe anne sütü gün geçtikçe artar.

 

Yeni doğan bebekler ilk ayda ne kadar anne sütü içerler?

 

Bebeklerin mide kapasiteleri ilk haftalarda çok küçüktür. Doğumun ilk günü 1,5 çay kaşığı (kiraz büyüklüğünde), üçüncü günü 1,5 yemek kaşığı (ceviz büyüklüğünde), ilk hafta 3-4 yemek kaşığı (kayısı büyüklüğünde), ilk ayda 0,5-1 çay bardağı (yumurta büyüklüğünde) anne sütü… kilo almaya yetecek kadar.

Annenin sütü azsa veya herhangi bir nedenle emzirilemiyorsa çocuk doktoru kontrolünde mama başlanmalıdır. Aksi takdirde bebek yeterince beslenemeyebilir, bu nedenle büyümesi gecikebilir.

Yeni doğan bebeklerin doyduğunu nasıl anlarız?

Yeni dogan bebekler ilk ayda ne kadar anne sutu icerler

  • Yeni doğanlar doyduğunda geriye bakarak annenin göğsünden veya biberonundan uzaklaşmaya çalışırlar. Bu, yeni doğanların tok olduklarının ve emzirmeye devam etmek istemediklerinin işaretlerinden biridir .
  • Doymuş bir yeni doğan, annesinin göğsünde oynamaya ve orada yaşamaya başlar. Bu şekilde yeni doğanın mutlu olduğu anlaşılabilir .
  • Emzirmeden sonra, iyi beslenmiş yeni doğmuş bir bebek genellikle annenin göğsünde uyumaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre aralıksız uyur. Rahat bir uyku midenizin iyi beslendiğinin bir göstergesidir. Bebek uykuya daldıktan 5-10 dakika sonra uyanıyorsa ve sinirliyse karnı tok olmayabilir ve bu nedenle uyuyamayabilir.
  • Yenidoğanın tok olduğu emzirme sonrası bebeğin kollarının ve bacaklarının gevşemesinden de anlaşılabilir . Mutlu bir bebek rahatlar ve huzurlu olur.

Yeni doğanların doymadığını nasıl anlarız?

Yeni doganlarin doymadigini nasil anlariz

Birinci haftanın sonunda bebekler doğum kilolarından vücutlarındaki ödemi atarak vücut ağırlıklarının yaklaşık %10’unu kaybederler. Bu normal bir işlemdir. İlk haftadan sonra bebek tekrar kilo almaya başlamalıdır. Doğumdan sonraki ilk birkaç hafta bebeği düzenli olarak muayene eden çocuk doktoru, kilo alımını ölçerek bebeğin gelişimi hakkında bilgi verir.

Yeni doğanın kilosu ölçümlere göre düşükse, doktor aile ile aşağıdaki seçenekleri tartışarak kilo kaybının nedenini bulmaya çalışacaktır.

  • Bebeklerin kilosu rutin olarak ölçüldüğünde bazı bebeklerin kilo almadığı hatta zayıfladığı görülebilir. Bu, yenidoğanın doymadığının veya anne sütünün yeterli olmadığının bir göstergesi olabilir.
  • Yanlış emzirme, yeni doğan bebeklerin doymamasına da neden olabilir . Bebeğin sadece meme ucunu değil, kahverengi kısmın en büyük olan areola denilen kısmını da emmesi ile doğru emzirme sağlanır. Bebeğin alt dudağı kıvrık olarak emzirmeye devam edilmesi anne memesini yeterli ve doğru şekilde aldığının göstergesidir. Ancak bebek düzgün emzirilmezse ve sadece meme ucunu ağzında tutarsa, emmesini boşa harcıyor olabilir. Bu, bebeğin süt içememesine ve düzgün beslenememesine neden olabilir.
  • Yeni doğan bebek doyma kriterleri, her gün kirlenen bebek bezi sayısını da içerir. Normal şartlarda bebeklerin gün içindeki beslenmelerine bağlı olarak 6-8 defa altlarını kirleterek altlarını değiştirmek gerekir. Yenidoğan günde 6 defadan az idrar yapıyorsa, rengi koyuysa ve kokuyorsa yenidoğan mutlu olmayabilir . Bu durumda tıbbi kontrolü beklemeden doktora başvurularak bilgi verilmelidir.
  • Midelerinden memnun olmayan bebekler anne memesini öyle kolay bırakmak istemezler. Uyumak için yatağa yatırıldıklarında genellikle ağlarlar. Bu, yenidoğanın mutlu olmadığının bir işareti olabilir .
  • Bebekler ağlayarak iletişim kurarlar ve birçok nedenden dolayı huzursuz olurlar. Karamsarlıklarının sebeplerinden biri tok olmamaları olabilir. Yenidoğanlar huzursuz olduklarında yakından takip edilmeli ve doymama ihtimali kontrol edilmelidir.
  • Göğüste biriken sütün salınmaması ve buna bağlı olarak ortaya çıkan tokluk hissi bebeğin yeterince süt alamadığının göstergesidir. Böyle bir durumda, beslenmeyi düzenlemek için bir bebek hemşiresi veya çocuk doktorundan yardım alınmalıdır.

Bu yazılara da bakın:

Anne sütünü en hızlı ne getirir?

En Sağlıklı Bebek Mamalarının Sırrı

Bebekler için %100 Doğal ve Organik Mamalar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu