Cilt Bakımı

Yenidoğan sivilcesi neden olur?

Bebeklerde sivilce, genellikle yenidoğan sivilcesi olarak da bilinen, oldukça yaygın bir durumdur ve genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç hafta içinde ortaya çıkar. Bu sivilceler, bebeklerin ciltlerindeki küçük yağ bezleri veya tıkanmış gözenekler nedeniyle oluşur.

Yenidoğan sivilcesi, bebeklerin yüz, boyun, göğüs ve sırtında görülebilir. Genellikle kırmızı veya beyaz küçük sivilce benzeri görüntüdedirler ve genellikle bebeklerin ciltlerinde küçük kırmızı lekeler şeklinde de görülebilirler.

Yenidoğan sivilcesi genellikle kendiliğinden geçer ve bebeklerin cildine zarar vermezler. Ancak, bebeklerin ciltlerindeki yağ bezleri ve gözenekler daha hassas olduğundan, bebeklerin cildinin temiz ve kuru kalması önemlidir. Bebeklerin ciltlerini her gün nazikçe temizlemek, pamuklu kıyafetler giydirmek ve bebek yağı veya nemlendirici kullanmak, yenidoğan sivilcelerinin oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir.

Eğer bebeğinizin cildindeki sivilceler daha büyük veya iltihaplı görünüyorsa, doktorunuza danışmanız önemlidir.

Eğer bebeğinizde inek sütü alerjisi var ise : İnek Sütü Alerjisi Diyeti isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Yenidoğan sivilcesi neden olur👼

Yenidoğan sivilcesi bebeğin yüzünde çıktığı andan itibaren birçok anne baba ilk olarak endişeye kapılırlar. Peki bu sivilcelerin neden çıktığı hakkında bir fikriniz var mı? Bebeğin yüzünde sivilce görünce hemen endişelenmeli miyiz? Aslında bebeklerde sivilcelerin görülmesi çok da endişe duyulacak bir durum değildir. Her insanda çıktığı gibi, bebeklerde de sivilce çıkabilir.

Bebeklerde görülen sivilce “milia” adıyla adlandırılır. Bu bebek sivilceleri çok ufak kırmızımsı ya da beyaz yumrular halindedir. Genel olarak doğumdan sonraki 2. ya da 4. hafta sonrası çıkmaya başlarlar, bununla beraber yok olmaları 7. aya kadar sürebilir. Sivilcelerin herhangi bir zararı olmasa da anne ve babalar görünüm açısından bu sivilcelerden hoşlanmazlar.

Neden Çıkar?

Yenidoğan sivilcesi çıkma sebebi tam olarak belirlenmese de hormonlarla ilgili olduğu düşünülmektedir. Hamilelik evresinin son döneminde anneden bebeğe aktarılan hormonlar ile bebeğin yağ bezleri çok daha aktif bir hale gelir. Böylelikle yağı fazlalaşan bebekte sivilce de görülebilir. Sivilcelere neden olan başka bir sebep ise kullanılan ilaçlardır. Sadece bebeğin dedin emziren annenin de kullandığı ilaçlara dikkat etmesi gerekir.

Hormonsal ve de ilaçların dışında, bebeğin çamaşırlarının yıkandığı deterjan seçimi de oldukça önemlidir. Tercih etmeniz gereken deterjan kimyasal açıdan en az ve parfümsüz olmalıdır

Tavsiye: Bebeğinizin uyku problemi var ise Bebekler için uyku şurubu isimleri makalemizi okuyabilirsiniz.

Yenidoğan sivilcesi
Yenidoğan sivilcesi

Nasıl Geçer?

Yenidoğan sivilcesi genellikle kendiliğinden geçer ve tedavi gerektirmez. Ancak, bebeklerin ciltlerinin temiz ve kuru tutulması, sivilce oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir. Aşağıdaki önlemler, yenidoğan sivilcesi tedavisine yardımcı olabilir:

  1. Bebeğin cildinin temiz ve kuru kalmasını sağlamak için düzenli olarak banyo yaptırın. Bebeğinizi sık sık yıkamanız sivilce oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir.
  2. Bebeğinize dar kıyafetler yerine pamuklu ve bol kıyafetler giydirin. Pamuklu kıyafetler, bebeğin cildinin hava almasını sağlar ve sivilce oluşumunu azaltabilir.
  3. Bebeğinizin cildine kimyasal içermeyen ürünler kullanın. Bebeğin cildi hassas olduğu için, kozmetik ürünlerden kaçınmak önemlidir. Doğal ürünler her zaman bebeğinizin cildini besler.
  4. Bebeğin cildine dokunmadan önce ellerinizi yıkayın. Ellerinizdeki bakteriler, bebeğin cildinde sivilce oluşumuna neden olabilir. Bebeklerin cildi oldukça hassas bir yapıya sahip olduğu için ebeveynlerin de kendi hijyenleri kadar bebeklerinin hijyenine de dikkat etmesi gerekir.
  5. Bebeğinizin cildine nemlendirici kullanabilirsiniz. Nemlendirici, bebeğin cildini nemlendirmeye ve sivilce oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir.
  6. Bebeğinizin cildindeki sivilceler daha büyük veya iltihaplı görünüyorsa, sağlık kuruluşundan destek almalısınız.

Yenidoğan sivilcesi çoğu zaman kendiliğinden geçer ve tedavi gerektirmez. Tedavi gerektiren durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneriyoruz.

Ne Kadar Sürer?

Yenidoğan sivilcesi doğumdan sonraki 2. haftada belirebilir ve geçmeleri hemen hemen 3. ayda başlar. Bununla beraber 7. aya kadar sürebilir. 7. aydan sonra da bu sivilcelerin çıkması devam ediyorsa, doktora danışmak en faydası yol olacaktır. Bazen sivilceler başka rahatsızlıklar ile de karıştırılabiliyor, dolayısıyla devam eden sivilce problemleri için mutlaka cildiye uzmanlarına danışmak gerekir.

Sivilce ve İsilik Arasındaki Fark Nedir?

Yenidoğan sivilcesi görebileceğimiz çok ufak ve beyaz yumrulara isilik adı verilir. İsilikler genel olarak birkaç hafta içerisinde kendiliğinden geçmektedirler. İsilik, anne babayı korkutan bir şey olmasına rağmen kendi kendiliğine kolaylıkla yok olabilirler. İsiliğin oluşmasının nedeni ise bebeklerin ter bezlerinin çok ufak olması ve terlerin bu ufak bezlerden atılamamasıdır. Bu şekilde gözenekler tıkanıyor ve isilik oluşuyor. Fakat korkulmaması gereken bir durumdur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu