Bebek Bakımı

Emzirmeyi Bırakırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Emzirmeyi Bırakırken Dikkat Edilmesi Gerekenler nelerdir? Bebeği emzirmeyi bırakırken öneriler pek çok kişinin kendi tecrübelerine bağlı olarak farklılık gösterebilmekle birlikte genel olarak emzirmeyi bırakırken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili belirli başlı dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır.

Annesinin karnından dünyaya gelen bebekler belirli bir dönem boyunca sadece anne sütü ile beslenirler. Bu dönemin sonunda doktor kontrolünde bebeğinizin artık katı gıdaya geçişi dönemi başlamaktadır. Bebeği emzirmeyi bırakma konusunda bir anda gıda değişikliğine uğrayan bebeklerde adaptasyon problemleri görülebilir. Bu çok normal bir durum olmakla birlikte bir çok bebeği sütten kesmek oldukça zor ve sancılı bir süreç olabilir. Bu noktada annelere sabırlı ve inançlı olmak düşüyor, ancak bu sayede doktorunuzun kontrolünde bebeğinizin sütten kesilmesi mümkün olacaktır.

Emzirmeyi Bırakırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aşağıda detaylı olarak incelemelerini gerçekleştirmiş olduğumuz bebeğinizi emzirmeyi bırakırken dikkat etmeniz gerekenler ile ilgili detaylara birlikte bakalım;

1. Emzirmeyi Bırakırken Bilgi Sahibi Olun

* Emzirmeyi bırakırken annenin bu konuda bilgi sahibi olması çok büyük önem taşımaktadır. Emzirmeyi bırakma yolları ile ilgili donanımlı kitapları okuyarak konunun detayları ile ilgili bilgi edinmeniz mümkün.

* Sitemizden ve internet üzerinden bu konu ile ilgili araştırma yaparak diğer tecrübe sahibi annelerin düşüncelerini ve bilgi birikimlerini okuyarak sizlerin de tecrübe sahibi olmanız mümkün.

2. Duygusal Değil Mantıklı Düşünün

* Anneler bebeklerini emzirirken aralarında çok büyük bir bağ oluşur ve bu bağ emzirme süreci tamamlanmış olsa bile asla kesilmez, ancak bazı annelerde bebeğin sütten kesilmesi konusunda duygusal olarak suçluluk duygusu hissedilmemeli, bunun doğal bir süreç olduğu unutulmamalıdır.

* Bir süre daha süt salgılayacaksınız ve bebeğiniz de süte karşı istekli olacaktır, anne sütü bebeğin süt isteğinden daha kısa sürede son bulacaktır. Bebeğiniz artık katı gıda tüketimine geçeceği için ihtiyacı olan besinlerin anne sütünden çok daha kapsamlı olması gerektiğini unutmayın. Bir çok farklı gıdadan farklı vitamin ve bileşenleri almalıdır.

Bebeğinizin 1 yaşına kadar beslenmesi nasıl olmalı konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz: 0-12 Ay Arası Bebekler için Beslenme Önerileri makalemizi okuyabilirsiniz.

3. Bebeğiniz Emmeye Karşı Hala İstekli Olabilmektedir

* Bebeğiniz sütten kesilmesi gereken dönem içerisinde halen emmeye istekli olabilmektedir, bu durum normal olmakla birlikte bir süre sonra bebeğinizin de alıştığını göreceksiniz.

* İlk zamanlarda emzirmeyi bırakırken bebeğiniz sizi her gördüğünde emzirme duygusu depreşecektir, bu duruma bebeğiniz de siz de zamanla alışacaksınız.

* Bebeğiniz ilk zamanlarda emzirmeyi bırakacağı için mutsuz olacaktır ancak bu durumun onun fiziksel gelişimi için doğal bir süreç olduğunu unutmadan olması gerektiği gibi beslenme sürecine devam edilmesi gerekiyor. Bebeğin sütten kesilmesi dönemi doğal bir sürç ve bebeğin sağlığı için olması gereken bir süreçtir bunu asla unutmayın.

Emzirmeyi Bırakırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

4. Emzirmeyi Bırakmanın Anne Üzerindeki Etkileri

Göğüsler süt dolarak şişecektir: Göğüsleriniz normalde olduğundan daha hassas hale gelir ve ağırlaşarak şişer bu durum normaldir zamanla düzene girecektir.

Süt Kanalları Dolabilir: Sütünüz kesilinceye kadar süt kanallarınız sürekli olarak dolacaktır ve sütünüz bitinceye kadar bu sıkıntıları yaşayabilirsiniz.

Süt Sızıntıları Devam Edebilir: Süt sızıntısı bebeği emzirmeyi bırakma sürecinin ardından da devam edebilir ve bu durum sosyal yaşam içerisinde sızan sütün elbiselerinizden belli olması sonucu büyük problem teşkil eder. Bu durumun önüne geçebilmek için göğüs pedi kullanabilirsiniz.

Sütten Kesildikten Sonra Göğüsler Sarkabilir: İlk dönemlerde bebek sütten kesildikten sonra göğüslerde sarkmalar meydana gelebilir, bu durum bir kaç adet döneminden sonra sona erecektir.

Emzirme Sonlandıktan Sonra Kilo Alımı Görülebilir: Bebek emzirme işlemi kalori harcatan bir işlem olmakla birlikte emzirme döneminin sona ermesiyle birlikle kilo alınması normal olarak nitelendirilmektedir.

Hormonlarda Değişim ve Depresyon Belirtileri Görülebilir: Hormonlarda meydana gelen değişimlerin yanı sıra fiziksel anlamda vücudun deforme olması insan psikolojisini olumsuz etkileyen faktörlerdir ve vücut kendini toparlayana kadar annede çeşitli psikolojik problemler görülebilir.

5. Fiziksel Komplikasyonlar Meydana Gelebilir

Doktorunuza Danışın: Bebeği emzirmeyi bırakma süreci içerisinde ne gibi komplikasyonlar ile karşı karşıya kalabileceğiniz konusunda doktorunuz ile iletişime geçerek bilgi sahibi olmalısınız.

Komplikasyonların Önlenmesi İçin Neler Yapılabilir Bilmelisiniz: Süt kanallarınız dolarak tıkanacak olursa ve süt kanallarınızı boşaltmak için düzenli olarak pompa kullanacak olursanız göğüsleriniz süt üretmeye devam edecektir. Bu nedenle göğüslerinizi pompa ile boşaltmaktan kaçınmanızda fayda var. Pompa ile göğüslerin sağılması yerine göğüslere soğuk kompres uygulanması daha olumlu sonuçlar verecektir.

Göğüslerde Kitle, Sertlik, Kızarıklıklar ve Hassaslık Var Mı Gözlemleyin: Bu komplikasyonlar göğüslerin tıkanmasına bağlı olarak görülebilmekle birlikte genellikle süt kanallarının tıkandığının belirtileridir.

Bu komplikasyonları önleyebilmek için genellikle ılık bir havlunun kullanılması ile göğüslere masaj uygulamalarının gerçekleştirilmesi çok etkili olacaktır. Özellikle masaj uygulaması ile şişliklerin dağıtılması memelerde iltihaplanmaların sonlanmasını sağlamaktadır.

Göğüs Enfeksiyonlarına Karşı Çok İyi Gözlem Yapın: Bebeklerde emzirmeyi bırakma sürecinde göğüslerde ağrılı bir şekilde şişlikler meydana gelebilmekle birlikte sıcaklık ve kızarıklık gibi belirtiler görülebilir. Bunun beraberinde annede terleme, titreme ve ateşlenme gibi belirtilerin de görülmesi söz konusu olacaktır.

Bebek arabanızı tamir ettirmek istiyorsanız ve nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız: Bebek Arabası Tekeri Tamiri isimli makalemize göz atabilirsiniz.

6. Bebeği Emzirmeyi Bırakırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Göğüsleri Saran Sutyen Kullanın: Bu dönem içerisinde göğüslerinizde sarkmalar oluşmaması için göğüsleri destekleyen sutyenler kullanılması çok önemlidir. Bol sutyenleri asla tercih etmemelisiniz.

Duşta Suyun Göğüslerinize Çarpmasına İzin Vermeyin: Duş alırken suyun şiddetli şekilde göğüslerinize çarpması ve çok sıcak su kullanılması sakıncalıdır. Bu nedenle arkanız dönükken suyu açın ve ılık su kullanmaya özen gösterin.

Duş Alırken Göğüslerinize Masaj Yapın: Göğüsleriniz bebeği emzirmeyi bırakırken süt ile dolarak tıkanabilecektir, bu durumun önüne geçebilmek için duş alırken göğüslerinize yavaş ve çok bastırmadan masaj uygulamalısınız, bu sayede oluşan sertleşme ve kitlelerin dağıldığını, rahatlama meydana geldiğini göreceksiniz.

Göğüslere lahana Uygulaması Rahatlatır: Göğüslerinize taze lahana yapraklarının koyulması v gün boyunca bu yapraklarla dolaşmak rahatlama sağlayacaktır, buna ek olarak haşlayarak sıcakken koymanın da etkili olduğunu belirtelim.

Buz ile Kompres Uygulayabilirsiniz: Ağrılı durumlarda buz ile kompres uygulanması hem ağrıyı azaltır hem de şişliklerin giderilmesine yardımcı olur.

Doktora Danışmaktan Çekinmeyin: Bu süreç içerisinde karşı karşıya kalacağınız her türlü şikayet karşısında doktorunuza danışmaktan ve yardım almaktan çekinmeyin. Ancak bu sayede bebeği emzirmeyi bırakma süreci içerisinde oluşabilecek her türlü komplikasyona karşı gerekli önlemler önceden alabileceksiniz.

Emzirmeyi Bırakırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

7. Bebek için Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bebeği Emzirdiğiniz Pozisyonu Ona Hatırlatmayın: Bebeğinizi emzirirken tuttuğunuz gibi tutacak olursanız bebeğinizin aklına emzirme gelecek ve emme isteği belirecektir. Bebeğinizin beklenti içerisine girmemesi ve hayal kırıklığı yaşamaması için emzirme pozisyonunda tutulmaması büyük önem taşıyor.

Bebeğiniz İçin Alternatifleri Çok İyi Bilin: Doktorunuzun kontrolü altında bebeği emzirmeyi sonlandırma süreci sonrası bebeğin alternatif olarak alacağı gıdaların çok iyi belirlenmesi ve bebeğe doğru bir beslenme programının hazırlanması çok büyük önem taşımaktadır.

Bazı bebekler farklı tatlara alışık olmadıkları için ilk dönemlerde yabancılık çeker ve beslenmeyi kabul etmeyebilirler ancak zamanla bebeğiniz tüketmesi gereken yeni besinlere alışacak ve sağlıklı bir şekilde besin tablosunu uygulayabileceksiniz.

Yukarıda detaylı olarak incelemelerini gerçekleştirmiş olduğumuz bebeğinizi emzirmeyi bırakırken dikkat etmeniz gerekenler ile ilgili konuya eklemek istediğiniz her türlü soru, görüş ve öneriyi yorumlar bölümünden bize ve diğer okuyucularımıza iletebilirsiniz

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu