Bebek Sağlığı

Yeni Doğan Bebeğin Kakası Nasıl Olmalı? Bebeklerde Kaka Sorunu, Kaka Rengi

Yeni doğan bebek kakası, dışkısı: Doğumdan sonraki 24 saat içinde  bağırsaklarında biriken mekonyum adı verilen yapışkan, yoğun, koyu yeşil renkli dışkıları atmaya başlar.

Ancak bazı bebekler anne karnında meydana gelen bazı durumlar karşısında strese girerek kakalarını yaparlar. Bu, hamilelik sırasında acil sezaryene yol açabilir. Çünkü bebek amniyon sıvısında yüzen dışkıyı yutarsa ​​hava yolları tıkanabilir veya küçük bir yüzdede bebek mekonyum akciğerlerine girerek mekonyum aspirasyon sendromu geliştirebilir ki bu istenmeyen bir durumdur.

Yeni doğan bebek kakası nasıl olmalı?

Yeni dogan bebek kakasi nasil olmali

Yenidoğanlar doğumdan hemen sonra anne sütü alırlar. Bebek içmeye başladığında kaka modeli de oluşmaya başlayacaktır. Ama önce mekonyum dışkısını vücutlarından dışarı atarlar. Bebekler anne sütü ile beslenip ilk bağırsak hareketlerini yaptıktan sonra rutin bağırsak hareketlerine geçerler.

Bebekler ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenir. Anne sütünde bulunan içerikler ve probiyotikler nedeniyle yenidoğan kakası yumuşaktır.

Bebek dışkısı da şekilsiz ve pürüzlüdür, yağlı anne sütüyle yumuşar. Yeni doğan bebek dışkısının rengi altın sarısına benzeyen bir renktir. Anne sütü ile beslenen bebekler günde 8-10 kez kaka yapabilir veya kasları iyi gelişmediği için günde 1-2 kez kaka yapabilir.

Mama alan yeni doğanların dışkıları anne sütü alanlara göre daha sert ve koyu renkli olabilmekte hatta bazı bebekler 1 hafta ile 10 gün arasında kaka yapamamaktan dolayı kabızlık çekebilmektedir. Yine kademeli olarak ek gıdaya geçişle birlikte hem anne sütü hem de mama ile beslenen bazı bebeklerde kabızlık görülebilmektedir.

Kontroller sırasında çocuk doktoru aileye yeni doğan dışkısının günlük hayatta nasıl olması gerektiğini anlatır. Ancak aile üyelerinin rutin bebek dışkılarında görülen farklılıkları araştırmaları ve çocuk doktoruna bildirmeleri önemlidir.

Yeni doğan bebek neden kaka yapamaz?

Yeni dogan bebek neden kaka yapamaz

Yenidoğanın kaka yapamamasının çeşitli nedenleri vardır. Kaka yapamamanızın ilk nedeni, bebeğin mamayla beslenmesi olabilir. Bebeklerin kakasını yapamama nedenlerinden biri de kolik olanların yoğun gaz nedeniyle eforlarını yarıda kesmeleridir. Belki de kabızlık sürecinde gözden kaçan ve değerlendirilmesi gereken bir diğer sebep de bebeğin yeterince doymaması ve bunun sonucunda beslenme sorunlarının gelişebilmesidir. Ayrıca bebekler bağırsak kasları henüz gelişmediği için kaka yapmakta zorlanabilirler. Sebep ne olursa olsun bebek uzun süre kaka yapmamalı, çocuk doktoru ile paylaşılmalı ve gerekirse

Yeni Doğan Bebeğin Dışkısı Neden Yeşile Döner?

Yeni Dogan Bebegin Diskisi Neden Yesile Doner

Yeni doğan bebeğin kakası neden yeşildir? İlk kez anne olacakların en çok merak ettiği konulardan biri de yeni doğan bebeklerde yeşil kakadır. Bebek dışkısı bazen yeşil olabilir. Yeşil bebek kakası genellikle bir soruna işaret etmese de kakanın mukus olup olmadığı, bebeğin ateşi veya kusması olup olmadığı çocuk doktoruna bildirilerek değerlendirilmesi gereken bir durumdur.

Bazı durumlarda kaka bir süre yeşile dönebilir. Bebek dışkısı diş çıkarma, mamayla besleme, enfeksiyonlar, inek ürünlerine alerji, kötü beslenme, aşırı gaz ve hastalık nedeniyle ilaç alma gibi nedenlerle yeşil olabilir. Bunu hatırlatmak güzel. Yeşil dışkı görüldükten sonra bebek gözlemlenmeli ve gerekirse çocuk doktoruna haber verilerek yardım istenmelidir.

Yenidoğan kakası neden yeşil olur sorusunun cevabının genellikle mekonyumda yattığı söylenebilir.

Bebekler ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenir. Anne sütünde bulunan içerikler ve probiyotikler nedeniyle yenidoğan kakası yumuşaktır. Bebek dışkısı da şekilsiz ve pürüzlüdür, yağlı anne sütüyle yumuşar. Yeni doğan bebek dışkısının rengi altın sarısına benzeyen bir renktir.

Anne sütü ile beslenen bebekler günde 8-10 kez kaka yapabilir veya kasları iyi gelişmediği için günde 1-2 kez kaka yapabilir.

Yeni doğan bebeğin dışkısında neden kan görülür?

Yeni dogan bebegin diskisinda neden kan gorulur

İlk birkaç gün yenidoğanların dışkısında mukus görünümü ve kan görmek mümkündür. Bu, bebeğin doğum sırasında yutmuş olabileceği kalıntılardan kaynaklanabilir.

Bebeğin dışkısında kan görülmesinin bir diğer nedeni de bebeğin bilmediği bir besine alerjisi olması ve bu besini anne sütü ile birlikte yuttuktan sonra bağırsaklarda iltihabi bir durum gelişmesidir.

Genellikle kanamaya neden olan besin inek sütüdür. Bebeğin dışkısında kan görülürse çocuk doktoruna haber verilerek bebek takip edilmelidir.

Bu yazılar daha önemli:

Bebeklerde Doğru Beslenme Alışkanlıkları

Bebek Sağlığı için 10 Ev Yapımı Mama Tarifi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu