Hamilelik

Anne Karnında Bebeğin Ters Durması Zararlı mı?

Anne Karnında Bebeğin Ters Durması Zararlı mı? sorusuna yanıt vereceğiz. Belki de hayatlarının en hassas dönemi olan hamilelik sürecinde bebeğin sağlığı için anne adayları her şeyin en iyisini yapmaya çalışırlar. Fiziksel, duygusal, psikolojik çok sayıda sorunla mücadele eden kadının tek amacı sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmektir.

Bu düşünce ile tüm hayatını bebeğin gereksinimlerine göre ayarlayan anne adayının, elinde olmayan sebeplerden dolayı sıkıntı yaşanabilmektedir. Bebeğe genetik yolla geçen hastalıklar, anne adayının kontrolü dışında anne karnında yaşanan sorunlar, doğumu ve doğum sonrasını zorlaştırabilmektedir. Örneğin Anne Karnında Bebeğin Ters Durması Zararlı mı ve anne karnında bebeğin ters duruşu, anne adayının kontrolü dışında yaşanan bir problemdir. Bebeğin anne karnında ayaklarının ve poposunun öne gelecek şekilde durmasına makat gelişi denir.

Anne Karnında Bebeğin Ters Durması Zararlı mı?

Anne Karnında Bebeğin Ters Durması Zararlı mı sorusuna; Hayır, bebeğin anne karnında ters durması normal ve zararlı değildir. Bebekler doğduklarında uterus içinde hareket etme yeteneğine sahiptir ve bu hareketleri sırasında bebeklerin pozisyonları değişebilir. Bebeğin karnında ters durması, bebeğin doğum sırasında doğru pozisyon alması için gereken eforu göstermesine yardımcı olabilir.

Ancak, doğum sırasında bebeğin pozisyonunun ters olması nedeniyle doğum zorlukları olabileceğinden, doğum esnasında doktorunuz bebeğin pozisyonunu kontrol etmeli ve gerektiğinde pozisyonunu değiştirmelidir.

Gebelikte Karın Ağrısı Nedenleri? isimli yazımızı da okuyabilirsiniz.

Bebeğin anne karnında ters durması, hamileliğin son döneminde bebeklerin doğum pozisyonunu belirlemede bir işaret olabilir, ancak bebeğin pozisyonu doğum sırasında değişebilir ve doktorunuz bu konuda size danışmanlık yapabilir. Normal bir hamilelikte, bebek hareket halindedir ve anne karnındaki amniyo sıvısı sayesinde rahatça hareket edebilir. Ancak doğum yaklaştıkça bebek başı aşağıya şekilde konum almaktadır. Bebeğin normal doğum için alması gereken pozisyon başının aşağıda olduğu şekildir. Ayrıca insanların en önemli organı olan beyin başta yer aldığından, bebeğin başının önde olması beynin zarar görmesini de engellemektedir.

Makat gelişi durumunda hangi doğum yöntemi tercih edilir

Bebek anne karnında makat geliş pozisyonunda ise doğum zamanına kadar bebeğin normal pozisyona gelmesi  beklenir. Doğum zamanında da bebeğin pozisyonu ters olduğu durumda en doğru yöntem sezaryen doğumdur. Peki Anne Karnında Bebeğin Ters Durması Zararlı mı?

Neden Bebek Anne Karnında Ters Durur?

Anne karnında hareket halinde olan bebeğin, normal şartlarda 36. haftadan sonra doğum için uygun şekli alması beklenir. Ancak ileri yaş hamileliklerinde, rahimde şekil bozuklukları olduğunda, bebekten kaynaklanan anormalliklerde, prematüre bebeklerde , erken doğum ve çoğul gebeliklerde bebek anne karnında ters durabilmektedir. Bunların yanında anne karnındaki amniyo sıvısının olması gerekenden az ya da fazla olması, annenin çok sayıda doğum yapmış olması dolayısıyla rahmin normalden fazla gevşemesi de bebeğin ters durmasına sebebiyet verebilmektedir.

Bebeğin Ters Durmasının Olumsuz Sonuçları Nelerdir?

Bebeğin normal pozisyonu alamayıp ters durması hem anne hem de bebek için sakıncalar barındırmaktadır. Bebek ters durduğunda göbek bağı sarkabilir, göbek bağına baskı yapılması sonucunda plasentadan gelen oksijen azalabilir ve bebeğin sağlığı bu durumdan olumsuz etkilenir. Ters duruş, bebeğin omurgasına da zarar verebileceğinden sezaryen doğumu zorunlu kılabilmektedir. Anne Karnında Bebeğin Ters Durması Zararlı mı sorusu çoğunlukla hayır olsa da yine de bir risktir.

Anne Karnında Bebeğin Ters Durması Zararlı mı

Anne Karnında Ters Duran Bebek İçin Neler Yapılmalıdır?

Bebeğin ters duruşu fark edildiği andan itibaren doktor kontrolleri sıklaştırılmalı ve gelişimi daha yakından izlenmelidir. 36. haftadan sonra hala ters duran bebeğe popo kaldırma veya ses kullanma yöntemleri uygulanmaktadır. Ancak her şey yolunda gitse bile nadiren de olsa bebek, doğum esnasında da ters dönebilmektedir. Anne Karnında Bebeğin Ters Durması Zararlı mı başlığımızdan bilgi edindiğinize göre;

Ters Duran Bebeğe Popo Kaldırma Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Popo kaldırma yöntemine engel olabilecek bir durum yoksa doktor kontrolünde sırt üstü yere yatılır, dizler kırılarak ayaklar yere basar. Ardından leğen kemiği kaldırılarak alta minderler yerleştirilir. Leğen kemiği kaldırıldığında kalçanın yüksekliği, baştan 30-40 cm yukarıda olmalıdır.

Bu yöntem uygularken rahatsızlık yaşamamak için mide ve idrar torbası boş olmalıdır. Bu yöntem günde 3 kez 10’ar dakikalık sürelerde uygulanabilmektedir. Her zaman beklenen sonuç alınamasa da, çoğu zaman bebek bu pozisyonda kendisini rahatsız hissettiğinden doğru pozisyona dönebilmektedir. Ancak popo kaldırma yönteminin uygulanması için anne ve bebeğin sağlık koşullarının buna uygun olduğunun doktor tarafından belirtilmesi gerekir.

Anne Karnında Ters Duran Bebeğe Ses Kullanma Nedir?

Bebeğin ters duruşunu düzeltebilmek için kullanılan tanıdık ses yöntemi, çoğu kez işe yaramaktadır. Anne karnındaki bebeklerin duymaya alışkın oldukları seslere karşı duyarlı oldukları düşünülerek uygulanan yöntemde, bebeği sesle hareket ettirmek istenir. Örneğin bebeğe daha önceden dinletilen bir şarkı veya her gün bebekle konuşan babanın sesi bebeği hareket ettirebilmektedir.

Bu yöntemde bebek, sesin geldiği tarafa dönmeye çalışacağından normal durması gereken pozisyonu alabilmektedir. Bebeğe veya anneye her hangi bir olumsuz etkisi olmayacağından rahatlıkla defalarca uygulanabilmektedir. Anne Karnında Bebeğin Ters Durması Zararlı mı? sorusuna yanıt verdik. Doğum sonrası diyet yapmayı düşünüyorsanız Doğum Sonrası Diyet Programı makalemizi okuyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu